Lägre elpriser ger villahushåll 7 800 kronor mer i plånboken

Av på 10 september, 2013

I juli bytte 40 061 hushåll elbolag enligt dagsfärsk statistik från SCB. Det är en minskning med tre procent från juni månad (41 345). Av de som bytte elavtal på elskling.se tecknade 70 procent ett fastprisavtal. Populärast var ettårsavtal som tecknades av 41 procent. Näst populärast var treårsavtal som tecknades av 24 procent.

Aktörerna på elbörsen förväntar sig lägre elpriser framöver jämfört med tidigare år. Det gör att fastpriskontrakten idag är lägre prissatta än tidigare år. Ett villahushåll som tecknar ett treårsavtal erbjuds ett betydligt lägre elpris idag. Jämfört med för tre år sedan blir elkostnaden 7 800 kronor lägre.

– Många konsumenter passar på att se över elavtalet under hösten. I år får de flesta hushåll en positiv överraskning när de ska teckna ett nytt elavtal. Marknaden förväntar sig en långsam återhämtning i världsekonomin vilket resulterar i låga elprisförväntningar framåt. Detta gör att fastprisavtalen är billigare än på länge, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Konusmenter som bytte elavtal på elskling.se under juli 2010 och valde ett treårsavtal fick i medel ett elpris på 52,3* öre/kWh. I juli i år, tre år senare, blev det dags för omförhandling av elavtalet. Tack vare den lägre prisbilden på elbörsen kunde dessa konsumenter teckna ett nytt elavtal via elskling.se till ett betydligt lägre elpris, 41,9* öre/kWh. För ett villahushåll med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär detta en årlig besparing på 2 600 kronor och totalt 7 800 kronor under hela treårsperioden.

– Att elpriserna sjunkit så mycket de senaste åren ökar möjligheten för elbolagen att sälja in elavtal med högre marginaler som för konsumenten ändå framstår som billigare jämför med det tidigare avtalet. Istället för att hoppa på ett lockerbjudande på stan eller via telefon rekommenderar vi hushållen att själva göra en jämförelse med utbudet på marknaden för att få bästa möjliga elavtal, säger Faraz Azima.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in