Lokalt | 6 ton lägre CO2-utsläpp när medarbetarna testar vegankost

Av på 3 december, 2015

Samtidigt som FN:s klimattoppmöte pågår i Paris, testar drygt 200 medarbetare på matföretaget Orkla Foods Sverige att äta vegankost. Det innebär att man tillsammans under veckan sänker mängden koldioxidutsläpp med 6 ton.

Orkla Green Challenge kallas den, utmaningen som har fått personalköket att byta ut det vegetariska alternativet mot ett helveganskt, åtminstone under en vecka. Annan hjälp på vägen får medarbetarna i form av coaching samt ett kompendium med svar på vanliga frågor, tips och recept från Kamilla Jönvik, produktchef för Paulúns på Orkla Foods Sverige och initiativtagare till Orkla Green Challenge.

 – Det känns väldigt roligt att så många har valt att anta utmaningen! Vad du äter gör stor skillnad – genom att byta ut köttet till vegetabilisk kost under en vecka minskar du dina utsläpp med 30 kg. På Orkla Foods Sverige satte vi ett mål om 3 ton minskade koldioxidutsläpp den här veckan, men jag är jättestolt över att kunna säga att det målet vida överträffas, säger Kamilla Jönvik.

Johan Torgå jobbar som operatör och mekaniker i Orkla Foods Sveriges produktionsanläggning i Örebro. Han såg utmaningen som en chans att bryta invanda mönster.

– Jag ser det här som en möjlighet att utmana min ibland slentrianmässiga matkultur. Jag har dessutom en dotter som äter vegetariskt, främst av miljöhänsyn. Det är ju lite knepigare med ren vegankost, eftersom man är van att basera kosten på kött i olika former. Men en stor del av Indiens befolkning är ju veganer och indisk mat är gott, så det måste ju gå att laga goda veganska måltider. Idag har jag till exempel gjort en mycket god indisk linssoppa och den äter man för att den är så himla god. Att äta mer vegetariskt är faktiskt att göra ens ätande mer innehållsrikt, menar Johan Torgå.

Antalet vegetarianer, veganer och flexitarianer ökar snabbt, något som Cecilia Sjöholm, CSR-direktör på bolaget, ser som en viktig utveckling att uppmärksamma.

– Veckan ger oss, utöver de minskade koldioxidutsläppen, insikter i den megatrend som råder just nu där allt fler väljer att äta mer växtbaserat och mindre, eller inget, animaliskt. Det är viktigt att vi som företag förstår vår omvärld och våra konsumenters skiftande behov. Vårt ökade fokus på veganskt innebär dock inte att vi slutar med köttprodukter. Orkla Foods Sverige ska kunna erbjuda flera olika alternativ, så att alla kan hitta sina favoriter i vårt sortiment, säger Cecilia Sjöholm, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

Så påverkas klimatet av vad du äter
Genomsnittligt CO2-utsläpp/dag i kg:
Veganer: 2,89 kg
Vegetarianer: 3,81 kg
Fiskätare: 3,91 kg
Köttätare: <50 g/dag: 4,67 kg, >100 g/dag: 7,19 kg
Källa: klimatbalans.se

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in