Lokalt – Är exoskelett och hologramläkare framtiden för äldre 2040

By on 30 september, 2016

Hur vill örebroarna att deras liv som äldre ska se ut 2040? Vad tänker de om det som vi idag nästan tycker är lite galna framtidsscenarier, som exoskelett och kontakt med läkare via hologram? Och vad säger de om alla nya möjligheter att ha koll på sin hälsa, att kunna ta sig ut med självkörande bilar och mat som skulle kunna levereras med drönare?

Det här vill Örebro kommun ta reda på! Under Seniorfestivalen bjuder vi in örebroarna till workshops och framtidsföreläsning ”Äldrelivet i nätverksamhället 2040”. Både föreläsningen och workshoparna leds av trend- och analysföretaget Kairos future. Vi har också låtit Kairos future ta fram en rapport om äldrelivet i framtiden, som finnas att ladda ner på orebro.se

– Vi lever mitt i en av historiens stora förändringsperioder och väldigt mycket lär hända på 25 år. Rapporten sätter fingret på de nya möjligheter som digitalisering och ny teknik kan ge för äldreomsorgen, men också på de utmaningar som vi står inför – de höga förväntningarna från nya generationer av äldre ställt mot resurser som troligen inte kommer att öka, säger Fisun Yavas (S), 1:e vice ordförande i Programnämnd Social välfärd.

– Vi har en mängd viktiga etiska frågor att ta hänsyn till och viktiga avvägningar att göra, kring hur ny teknik kan tjäna de äldre och bidra till en bättre och tryggare äldreomsorg, inte motsatsen. Det handlar också om kommunens roll och ansvar, när den digitala revolutionen ger oss nya möjligheter men också ställer en hel massa gamla vana saker på ända, säger Daniel Jansson Hammargren, programdirektör Social välfärd.

Örebroarnas tankar och synpunkter från workshoparna och den framtagna rapporten blir ytterligare underlag till kommunens förberedande arbete för att på sikt kunna erbjuda Sveriges bästa äldreomsorg. De kompletterar den stora enkät som gjordes förra hösten, då 4 500 personer delade med av tankar, åsikter och önskemål om hur man vill ha äldreomsorgen i Örebro på några års sikt.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login