Lokalt – Krav på vinterdäck 1 december–31 mars

Av på 28 november, 2016

Snart blir det kallare igen spår ett flertal väderinstitut. Många fick en smärre chock när snöovädren slog till för några veckor sedan, så vid det här laget har nog de flesta passat på att byta till vinterdäck.

Om du inte har gjort det än är det hög tid att göra bytet nu för från den 1 december är det lagkrav på att vinterdäcken sitter på. Fram till den 31 mars ska de vara monterade på bilen.

Köra med släp på vintern
För släpvagnar gäller lite andra krav än för personbilar, så här tänkte vi kort gå igenom vad som gäller om du kommer att köra bil med släp under vintern.

Om du kör ett lätt fordon, alltså en personbil, lätt lastbil eller lätt buss med dubbdäck måste även ditt släp ha dubbdäck på. Om du har dubbfria vinterdäck på dragfordonet får släpet ha antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Du får bara ha en sorts däck på ditt släpfordon.

Om det skulle vara så att det inte är vinterväglag har man rätt att koppla på ett släp med en annan däcktyp än den som sitter på dragfordonet, vilket innebär att det tekniskt sett även är tillåtet att dra ett släp som det sitter sommardäck på. Det förutsätter förstås att ekipaget kan framföras trafiksäkert, så här bör man vara mycket försiktig och medveten om att vädret kan slå om snabbt.

Oavsett så är det viktigt att vidta extra försiktighet när du drar släp under vintern. Tänk på att det kan finnas isfläckar exempelvis i skuggiga kurvor och dalar trots att resten av vägen ser ut att vara torr.

Vinterdäck på tunga fordon
Tunga fordon, det vill säga lastbilar, bussar och husbilar med en totalvikt över 3500 kg måste ha vinterdäck på drivaxeln om fordonet är bakhjulsdrivet. Är det framhjuls- eller fyrhjulsdrivet måste vinterdäck sitta på runt om. Om du har dubbdäck på ditt tunga fordon måste dessa sitta på samma axel. Kom även ihåg att kravet på mönsterdjup hos vinterdäcken på tunga fordon är minst 5 millimeter.

Det finns ett fåtal undantag från reglerna om vinterdäck, exempelvis om du behöver bogsera ett fordon till reparation eller om du ska besikta bilen. Läs mer om undantagen hos Transportstyrelsen.

Väl förberedd inför långresan
I december och särskilt kring jul är det många som ger sig ut på långresor för att besöka släkt och vänner. Se till att din bil är väl förberedd så att resan går utan besvär. En extra koll av oljenivån är alltid bra att göra. Spolarvätska och glykol bör vara anpassade till den temperatur du kommer att vistas i. Se alltså till att frostskyddet är tillräckligt om du ska resa långt norrut där det kan vara riktigt kallt.

Kontrollera lufttrycket i däcken och öka det gärna en aning om du ska resa med hela familjen och med full last. Det kommer även din plånbok och miljön att tacka dig för.

Se till att ha ett reservhjul eller punkteringsspray/lagningskit i bilen om oturen skulle vara framme. Dubbelkolla även alla hjulbultar, särskilt om du nyligen bytt till vinterdäck. Efterdra vid behov.

Lokalt
Örebronyheter

 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in