Lokalt | Matsvinnet i Örebro kommun minskar med en femtedel

Av på 12 augusti, 2015

 

Den senaste mätningen av matsvinn i Örebro kommun visade att svinnet har minskat med 19 procent, nästan en femtedel, sedan föregående mätning.

– Vi bedriver ett aktivt matsvinnsarbete och har kommit en bra bit på väg, men vi nöjer oss inte här utan vi vill alltid vässa oss ytterligare, säger Elsa Fries, mat- och klimatstrateg på Enheten för hållbar utveckling.

Det går åt mycket energi för att producera, transportera, lagerhålla och tillaga mat. Därför är det viktigt att vi verkligen äter upp det som lagas och inte slänger mat i onödan.

Matsvinnet mäts två gånger per år som en del i Örebro kommuns klimatplan och konceptet Smartare mat, där man tar ett helhetsgrepp på maten genom bl.a. säsongsanpassade menyer, ökad andel grönsaker, att välja hållbart producerat kött och köpa ekologiskt.

Läs mer här>>

Klimatstrategi och miljökommun
Just nu arbetar vi fram Örebro kommuns nya klimatstrategi, med målet att vi ska bli en klimatneutral kommunkoncern till 2030. Arbetet har dock redan visat resultat, bl.a. genom utmärkelsen Miljöbästa kommun 2015 i tidningen Miljöaktuellts rankning av Sveriges kommuner.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in