Många äldre underskattar sin boendekostnad

By on 1 maj, 2017
Arkivbild

Bristen på bostäder är omtalad och bostadsbeståndet kan utnyttjas bättre.

Det gäller att bygga attraktiva bostäder, med rimliga boendekostnader, till äldre hushåll för att skapa effektiva flyttkedjor. Många äldre, som bor i egen villa, har låga boendekostnader tack vare att lånen till stor del är avbetalade.

Men enligt en färsk studie av analysföretaget Industrifakta, visar det sig att en stor del av dessa hushåll underskattar sin boendekostnad och att detta kan minska benägenheten att flytta till en hyreslägenhet.

Jens Linderoth på Industrifakta har analyserat svaren i undersökningen och konstaterar att omkring en fjärdedel av de intervjuade hushållen i åldern 70-75 år uppger sig ha en boendekostnad som knappt motsvarar den kalkylerade driftkostnaden för en villa i kommunen. Till detta måste man även addera eventuell räntekostnad, oförutsedda utgifter och löpande underhåll.

– Vi menar, säger Jens Linderoth, att om man har en felaktig uppfattning om sin nuvarande boendekostnad upplevs nyproduktionshyrorna som orimligt höga och detta minskar intresset för ett nytt boende och hindrar de viktiga flyttkedjorna att komma igång.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login