Många svenska hund- och kattägare använder inte reflex

By on 20 september, 2023
Bild: Arken Zoo

På hösten och vintern råkar många hundar och katter illa ut i mörkret, inte sällan på grund av att de inte har reflex. Husdjursbarometern 2023 visar att över 30 procent av hundägarna och över 90 procent av kattägarna inte använder reflex på sitt husdjur, ett enkelt sätt att förebygga olyckor i höst- och vintermörkret.

Dessutom uppger majoriteten av hund- och kattägare att de inte har ett första hjälpen-kit för husdjur, någon som kan vara livsavgörande om olyckan skulle vara framme.

Husdjursbarometern genomförs årligen av husdjurskedjan Arken Zoo och är en av landets största rapporter som tar tempen på det svenska husdjursägandet. Rapporten är indelad i olika fokusområden, bland annat säkerhet.

– Under sommaren informerade vi om hur vi kan tänka säkert när det handlar om husdjur och varma bilar. Nu är hösten här och kvällarna och nätterna blir allt mörkare, då vill vi verkligen understryka vilka lysande och livräddande åtgärder en reflex och en lampa kan vara, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

En bra reflex gör att du syns på 140 meters avstånd när reflexen träffas av strålkastarljuset, jämfört med endast 20–30 meters håll utan reflex. I dag finns det många olika typer av reflexer och det är viktigt att välja reflex inte efter utseendet utan efter hur det praktiskt passar just ditt husdjur.

– Det är något oroande att endast 9% av kattägarna uppger att de använder reflex. Utekatter rör sig i större utsträckning friare och på egen hand utomhus, vilket kan öka risken för trafikolyckor. Vi vill uppmuntra fler kattägare att använda säkra reflexer för att undvika att katten råkar illa ut. Är man osäker på vad man ska införskaffa för typ av reflex är det bättre att fråga en extra gång än att strunta i det, säger Sarah Frelin Ekvall.

När det kommer till andra säkerhetsfrågor visar årets Husdjursbarometer glädjande nog att en överväldigande del av hundägarna, 91 procent, och över hälften av kattägarna, 61 procent, har försäkrat sina husdjur. Däremot är det få som har ett första hjälpen-kit för husdjur i hemmet.

– Vi vet att svenska husdjursägare bryr sig om sina husdjur och misstänker att det låga innehavet av första hjälpen-kit handlar om okunskap. Om husdjuren råkar ut för en olyckshändelse är ett första hjälpen-kit bra att ha både i hemmet och till exempel i bilen, tipsar Sarah Frelin Ekvall.

Att tänka på då du väljer reflex:

  • Det praktiska går före det estetiska – reflexen bör synas på långt håll hellre än se bra ut på nära håll.
  • Byt reflexer med jämna mellanrum – de flesta behöver bytas efter ungefär ett år för att inte slitas ut för mycket.
  • Jämför kvalitén – lys på en gammal reflex respektive en ny reflex på fyra meters avstånd och byt ut den som syns sämst.
  • Använd även en lampa – lampor är en bra kombination med reflexer och syns även för fotgängare när det är totalt mörker.
  • Testa en väst – en hund med mycket päls syns bättre med hjälp av en reflexväst.
  • Använd reflex du också – fäst reflexband runt handlederna, sätt fast någon lampa i kläderna eller använd en reflexjacka så att både du och din hund syns på mörka gator.

 Husdjursbarometern 2023: Svenska hund- och kattägarens säkerhetsåtgärder

  Kattägare Hundägare
Försäkring 61% 91%
Reflexer 9% 69%
Första hjälpen 4% 24%
Bilsäkerhet n/a 48%
Flytväst n/a 34%

.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Arken Zoo
Husdjursbarometern är en omfattande rapport som ger en konkret insyn i husdjursägandet i Sverige, Norge och Finland. Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av BCW Sverige. Den bygger på 3 015 intervjuer med svenska, finska och norska husdjursägande allmänheten 18–79 år (minst 1 000 intervjuer per land). Datainsamlingen genomfördes i slumpmässigt rekryterade paneler i samtliga tre nordiska länder mellan 2 och 16 mars 2023. I den här rapporten redovisas endast statistik för Sverige. Redovisningen av geografiskt statistiska skillnader baseras på begränsat antal intervjuer, tolkat med försiktighet utifrån tillgängliga undersökningsdata.

You must be logged in to post a comment Login