MSB:s sök- och räddningspersonal har avslutat sin insats i Norge

Av på 3 januari, 2021
Arkivbild.

MSB:s sök- och räddningspersonal har avslutat sin insats i Norge.

– Det svensk-norska samarbetet har fungerat väldigt bra på alla nivåer. MSB har haft en bra dialog med vår norska motsvarighet DSB och det var också tidigt bra samarbete mellan norsk och svensk räddningstjänst. Detta gjorde att vårt team kunde vara på plats redan samma kväll som vi fick förfrågan om hjälp från Norge, säger Erik Flink, projektledare på MSB.

Den svenska styrkan med 14 personer och utrustning från Räddningstjänsten Storgötebrog anlände den 30 november och på nyårsdagen gjordes en insats tillsammans med norsk räddningstjänst i det drabbade området.

– Det har varit svåra omständigheter och ett komplicerat räddningsarbete men samarbetet med den norska räddningsledningen har fungerat mycket bra. Den här typen av insatser och samarbeten ger många lärdomar och erfarenheter som vi kommer ha stor nytta av i framtiden, säger Kent Kockum, teamchef NUSAR vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

På fredagseftermiddagen meddelade DSB att de inte längre behövde förstärkning från Sverige utan att räddningsinsatsen fortsätter med förstärkning från andra delar av Norge.

– Vi har tillsammans med flera räddningstjänster i Sverige varit förberedda på att kunna skicka ytterligare förstärkning till Norge och har fortsatt en hög beredskap för att med kort varsel kunna stödja våra norska kollegor och de drabbade om behovet uppstår igen, fortsätter Erik Flink.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: MSB

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in