Nio av tio äter för lite frukt och grönt

By on 21 mars, 2024
Arkivbild

Nio av tio svenskar äter för lite frukt och grönt, trots att hälsan oroar många. Vegocracy Report 2024 är här, den årligen återkommande undersökningen som djupdyker i våra matvanor. Årets upplaga visar att svenskarna är eniga om att det är viktigt att äta hälsosamt.

Men allt fler tycker att det blivit för dyrt att prioritera grönt på tallriken. Så få som 9 % äter idag frukt och grönsaker enligt riktlinjerna, en avsevärd minskning jämfört med ifjol. Lösningarna stavas lägre priser, slopad moms och en stor portion kunskap.

Det ekonomiska läget är fortsatt tufft för många svenska hushåll, och det märks i matkorgarna. Trots att 40 % av svenskarna oroar sig för att deras matvanor har negativ inverkan på hälsan syns det inte på tallrikarna. Idag äter bara 1 av 10 svenskar (9 %) frukt och grönt enligt riktlinjerna. Det är en rejäl minskning från 2023, där 17 % sade sig följa kostråden.

Svenskarna tycker helt enkelt att det har blivit för dyrt att prioritera hälsosam mat. Så många som 7 av 10 svenskar säger att de skulle äta mer frukt och grönt om det vore billigare. Bland barnfamiljerna är den siffran ännu högre, hela 77 %.

Men utöver inflation och stigande matpriser, finns ytterligare hinder som stoppar svenskarna från att prioritera grönt på tallriken. Det är också en fråga om okunskap. Hälften har nämligen inte koll på de nationella direktiven om rekommenderat intag av frukt och grönt.

Insikterna kommer från årets upplaga av The Vegocracy Report, som Kantar genomfört på uppdrag av den svenska salladspionjären Picadeli. Undersökningen, med 11 000 respondenter i Sverige, Finland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA, kartlägger våra matvanor och hur vi upplever att de påverkar vår hälsa och livskvalitet.

Så vad skulle få svenskarna att äta mer frukt och grönt? David von Laskowski, Group CEO på Picadeli, tror att det handlar om tillgänglighet, ansvar och en gnutta kreativitet.

– En förändring av våra matvanor är avgörande, både för människor och planet. För att göra frukt och grönsaker till förstahandsvalet behöver det bli en prioriterad fråga såväl politiskt som på hemmaplan. Med lågkonjunktur och inflation kan det kännas extra svårt att ställa om, men samtidigt kanske det föder den kreativitet som behövs för att fler ska sätta grönsakerna i centrum på tallriken, säger David von Laskowski.

Strukturell förändring – en del av lösningen

Skulle ekonomiska incitament påverka vad vi lägger i matkorgen? Absolut! I undersökningen svarar 8 av 10 svenskar att de skulle äta mer frukt och grönt om momsen togs bort. Och även om individen i slutändan själv avgör vad den äter, är svenskarna positivt inställda till politiska beslut som främjar hälsosamma vanor.

Till exempel högre skatt på rött kött samt gratis skolfrukt från tidig ålder, faktum är att varannan svensk vill ha fruktstöd i svenska skolor för att boosta folkhälsan. Något som regeringen nyligen beslutat att införa.

För barnfamiljerna är läget extra tufft, idag skär 12 % av de svenska barnfamiljerna ner på frukt och grönt när de handlar. Och 15 %, alltså motsvarande hundra tusentals svenska barnfamiljer, säger sig aldrig äta frukt och grönt enligt riktlinjerna. Så många som 17 %, det vill säga nästan var femte familj, säger att det beror på att de helt enkelt inte har råd.

– Vi säljer över 25 miljoner sallader per år i Sverige. Vi vet att svenskarna vill äta hälsosamt, men också prisvärt. Hälsosam mat ska vara tillgänglig för alla, inte minst för barnfamiljer där behovet att etablera bra matvanor är som störst. Genom minskad skatt på frukt och grönt kan en hälsosam livsstil bli mer tillgänglig för alla, det ställer vi oss bakom, säger David von Laskowski.

Det här sparar svenskarna in på i matbutiken för att minska sina levnadskostnader:

  1. Skräpmat (49 %)
  2. Snacks och sötsaker (34 %)
  3. Rött kött (24 %)
  4. Fisk och skaldjur (15 %)
  5. Frukt och grönsaker (11 %)

Svenskarnas matvanor och attityder – utvalda insikter:

  • Så få som 9 % äter frukt och grönt enligt riktlinjerna.
  • 40 % oroar sig för att deras matvanor har en negativ inverkan på hälsan.
  • 7 av 10 skulle äta mer frukt och grönt om det var billigare.
  • 15 % av barnfamiljerna äter aldrig frukt och grönt enligt riktlinjerna.
  • 18 % tror att högre skatt på rött kött skulle få folk att äta mer hälsosamt.
  • 8 av 10 säger att de skulle äta mer frukt och grönt om momsen togs bort.
  • Varannan (50 %) tror att gratis skolfrukt skulle främja hälsosamma vanor.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Picadeli
Om undersökningen
The Vegocracy Report baseras på en internationell undersökning genomförd av Kantar, ett globalt undersökningsföretag med 25 000 anställda i 90 länder, på uppdrag av Picadeli. Undersökningen bestod av 11 000 intervjuer med män och kvinnor i åldrarna 18–65 år i sju länder: Sverige, Finland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA. Minst 1 000 intervjuer genomfördes i varje land. Intervjuerna genomfördes under december 2023–januari 2024.

You must be logged in to post a comment Login