Nio av tio svenskar tycker om sina kollegor

By on 16 februari, 2023
Arkivbild

Närmare nio av tio svenskar, 87 procent, tycker väldigt eller ganska mycket om sina kollegor. De som känner ett lågt förtroende för sin chef ger däremot ett sämre betyg även till arbetskamraterna. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life.

– Med tanke på att vi har genomgått en pandemi där många har arbetat hemifrån är det glädjande att nästan nio av tio svenskar uppskattar sina kollegor. Det är ett fint betyg till svenska arbetsgivare att så många har lyckats skapa ett tryggt och trivsamt arbetsklimat, säger Elisabeth Skol, HR-direktör för ManpowerGroup Sverige.

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag, och kanske borde svenskarna lägga lite extra fokus på att visa uppskattning för sina kollegor i år. Nästan nio av tio svenskar, 87 procent, tycker nämligen om sina arbetskamrater. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life, som har besvarats av 2 409 svenskar.

I undersökningen syns ett tydligt samband mellan trivsel på jobbet och hur mycket man tycker om sina kollegor. Av de som är missnöjda med sitt arbete uppger endast 67 procent att de gillar kollegorna, jämfört med 91 procent av de som är nöjda med jobbet. Samma mönster syns hos de som har lågt förtroende för sin närmaste chef, där endast 74 procent uppskattar övriga medarbetare.

– Det här visar tydligt hur viktigt gott ledarskap är för stämningen i arbetsgruppen, och för att människor ska trivas på jobbet. De chefer som skapar tillit och förtroende hos de anställda ökar även sannolikheten för att medarbetarnas relationer till varandra ska stärkas och fördjupas, säger Elisabeth Skol.

Sverige
Örebronyheter

Källa: ManpowerGroup

You must be logged in to post a comment Login