Nu inleds säsongen för mc-olyckor

Av på 29 april, 2019

Nu inleds mc-säsongen och de kommande helgerna är det många som rullar ut på vägarna för första gången i år. Men med vårvärmen och de grusfria vägarna följer också mc-olyckorna och en starkt bidragande orsak nu i början av säsongen är ringrostiga förare. Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa, uppmanar alla hojåkare att gå en avrostningskurs innan de ger sig ut.

Förra året omkom 47 personer i mc-olyckor i Sverige, vilket är den högsta siffran på tio år. Dessutom skadar sig 250-350 personer allvarligt i mc-olyckor varje år. I början av säsongen är de flesta mc-åkare lite ringrostiga efter vintern och för att minska olycksrisken är det bra att gå en så kallad avrostningskurs på körskola eller hos exempelvis SMC (Sveriges MotorCyklister). Men det gäller att boka en plats redan nu – senare i vår är risken stor att kurserna är fullbokade.

– Risken för en olycka ökar om du inte är riktigt varmt i kläderna, att gå en avrostningskurs inför säsongen är därför ett utmärkt sätt att fräscha upp minnet och finslipa tekniken – oavsett om du är en van åkare eller en nybörjare. Om du dessutom köpt en ny hoj som du inte är riktigt van vid är det särskilt viktigt att gå en avrostningskurs, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Den vanligaste olyckstypen för omkomna motorcyklister är singelolyckor och den näst vanligaste är korsningsolyckor. Flest olyckor inträffar i kurvor och nästan alltid är hastigheten avgörande för utgången i olyckan.

– Närmare hälften av alla mc-olyckor är singelolyckor och vanliga anledningar är hög hastighet, missbedömningar och felaktig körstrategi i relation till vägförhållanden. Men det är viktigt att komma ihåg att olyckor oftast sker i uppehållsväder, på torrvägbana och på dagtid, vilket innebär att det inte finns något tillfälle man som mc-förare kan slappna av eller tumma på säkerheten, säger Stefan Brala.

Expertens säkerhetstips inför motorcykelsäsongen
Förutom att gå en avrostningskurs inför säsongen har Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa, åtta tips till såväl erfarna som nya hojåkare:

  • Använd alltid godkänd hjälm, ryggskydd, kläder, stövlar och handskar, avsedda för mc-bruk. Detta gäller även passagerare. Investera gärna i ett nackskydd, särskilt om du kör mycket på grus.
  • Köp alltid en ny hjälm – en begagnad hjälm kan ha försämrad passform, kanske blivit skadad och därmed sämre skydd. Välj alltid en godkänd hjälm med EU-beteckning, ECE 22:05.
  • Kontrollera innan säsongen att det är rätt lufttryck i däcken. Kontrollera också däckmönster och fälgarnas kondition. Tänk på att nya däck kan ha en beläggning som gör dem hala.
  • Håll hastighetsgränsen. Endast 4 av 10 motorcyklister har enligt Trafikverket bedömts hålla hastighetsgränsen i samband med dödsolyckor.
  • Bär ljusa, gärna reflekterande, kläder och hjälm som syns i trafiken.
  • Kör alltid med lyset på. Inför säsongen är det viktigt att kontrollera att hel- och halvljus, blinkers, stoppljus och positionslyktor fungerar samt att lyktor och glas är rena.
  • Anpassa hastigheten och kör extra försiktigt på utsatta vägar och vid sämre underlag. Dieselspill, hal vägmarkeringsfärg, rullgrus, hål i vägbanan, sprickor och ojämn asfalt ökar risken för olyckor.
  • Motorcyklar är stöldbegärliga. Lås fast så mycket av motorcykeln som möjligt i ett fast föremål för att avskräcka tjuven. Sätt en kätting runt hela ramen och gärna i båda hjulen om möjligt. Parkera gärna motorcykeln i ett låst utrymme över natten.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in