Nu utbildas Örebros blivande tandsköterskor

By on 21 februari, 2018
Yrkeshögskoleutbildning för tandsköterskor vid Folkuniversitetet i Örebro

Nästa utbildning startar hösten 2018
Bristen på tandsköterskor är påtaglig på många håll runt om i Sverige. Det väntas bli ännu värre då yrkesgruppen står inför år av stora pensionsavgångar. Sen hösten 2017 utbildas blivande tandsköterskor på Folkuniversitetet i Örebro. Yrkeshögskoleutbildningen genomförs på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Då efterfrågan är stor har myndigheten beviljat att ytterligare 25 personer får utbildas i Örebro, med start hösten 2018.

I Folkuniversitetets lokaler är förberedelsearbetet i full gång.

Ansökningsperioden öppnade den 5 februari och det har redan kommit in en hel del ansökningar, berättar utbildningsledare Åsa Eriksson, Folkuniversitetet. 

Praktisk utbildning
Heltidsutbildningen, som är 1,5 år lång, varvar teoretisk undervisning med 16 veckors praktiskt arbete på plats inom tandvården. Den långa praktikperioden är en grundförutsättning i alla yrkeshögskoleutbildningar.

Finessen med yrkeshögskoleutbildningar är den inarbetade samverkansmodellen mellan utbildningsanordnare och bransch. Bakom tandsköterskeutbildningen finns ett tätt samarbete mellan Folkuniversitetet och Folktandvården i Örebro län samt privattandvården. Samarbetet gynnar utbildningen men också branschen som om 1,5 år kan anställa tandsköterskor med exakt rätt yrkeskompetens, berättar Jenny Johansson, platschef vid Folkuniversitetet.

Ljusa framtidsutsikter
Som examinerad tandsköterska blir man behörig att arbeta på klinik både inom offentlig och privat sektor. För Örebros blivande tandsköterskor är framtidsutsikterna ljusa, i en färsk rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan framgår att 93 procent får jobb efter avslutad utbildning.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login