Ny lista: så mycket kan du tjäna på att vårrensa hemma

Av på 31 mars, 2021

Sex av tio planerar att under våren rensa ut de saker som inte längre används i hemmet. Så mycket som en tredjedel av alla prylar i hemmet ligger bara och samlar damm, enligt en ny undersökning Blocket gjort i samarbete med Kantar Sifo.

16 000 kronor. Så högt uppskattar svenskarna att värdet av de oanvända prylarna i hemmet är. Allra högst värde verkar finnas i förrådet – där det uppskattas finnas ungefär 6 700 kronor i värde av saker som bara står och samlar damm. Därefter kommer vardagsrummet med 3 600 kronor, och garderoben, med 3 200 kronor. Allra högst värde tycks män i åldern 45-59 år ha, de uppger att det finns prylar till ett värde av ungefär 10 200 kronor – bara i förrådet/garaget.

– Vi har sett en ökad aktivitet på Blocket under pandemin. Det verkar som att fler passar på att rensa ut och sälja av saker kontinuerligt när vi tvingas spendera mer tid i hemmet. Att rensa bland de saker som inte används är ett bra sätt att både tjäna pengar och samtidigt få det lite trevligare hemma. Om det känns övermäktigt att rensa ut allt på en gång kan det vara en bra idé att ta en yta i taget, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Att rensa ut i hemmet beräknas ta cirka 23 timmar. Det blir en timpenning på nästan 700 kronor. Den uppskattade tiden ökar i takt med åldern. De som är i åldersgruppen 18-29 år uppskattar att utrensningen tar 15 timmar, medan de äldsta (60-79 år) uppger att det tar 34 timmar.

Så stort uppges värdet av oanvända prylar vara – uppdelat per rum:

 • Kök: cirka 2 200 kronor
 • Garderob: cirka 3 200 kronor
 • Förråd/garage: cirka 6 700 kronor
 • Sovrum: cirka 1 700 kronor
 • Vardagsrum: cirka 3 600 kronor
 • Barnrum: cirka 2 400 kronor

– Ofta underskattar vi nog värdet av våra oanvända prylar. Ett tips kan vara att kolla upp vad dina oanvända saker kan vara värda. Bestäm dig för att börja med de stora sakerna, som kanske är värda lite mer pengar. På så sätt får du motivation att fortsätta, säger Matilda Adelborg.

Det är stora skillnader mellan hur män och kvinnor uppskattar värdet av de oanvända sakerna i hemmet. Män uppskattar att deras saker som inte används har ett värde av 20 000 kronor, vilket är dubbelt så högt som vad kvinnor uppskattar – 10 000 kronor. Så här ser skillnaderna ut per rum:

Sovrum:
Män: cirka 2 000 kronor
Kvinnor: cirka 1 400 kronor

Vardagsrum:
Män: cirka 4 200 kronor
Kvinnor: cirka 2 900 kronor

Barnrum:
Män: cirka 3 100 kronor
Kvinnor: cirka 1 600 kronor

Förråd/garage
Män: cirka 7 900 kronor
Kvinnor: cirka 5 300 kronor

– Vi samlar på oss grejer och oftast bemödar vi oss bara att rensa i förråd och lådor när det är dags att flytta. För att det inte ska bli ett övermäktigt projekt när det väl är dags kan det vara en bra idé att rensa ut ett utrymme i taget kontinuerligt, säger Matilda Adelborg.

Mest sökt på Blocket just nu (senaste 30 dagarna):

 1. Utemöbler
 2. Soffa
 3. Cykel
 4. Skrivbord
 5. Fåtölj

5 tips – så säljer du dina saker bäst på Blocket

 • Bestäm dig. Avsätt en dag och tid för att vårrensa. Och gör inte allt på en gång, bestäm dig för att till exempel rensa i förrådet i helgen.
 • Lägg lite tid på att skapa en bra annons. Ta fina bilder som återger prylarna på ett korrekt sätt. Och glöm inte skriva ut mått, skick och andra viktiga detaljer.
 • Dela upp sakerna först i två högar – behålla och sälja. Dela sedan upp sakerna efter kategori, exempelvis kläder för sig, möbler för sig, verktyg för sig.
 • Säsongsrensa. Saker som är i säsong säljer alltid bäst. Just nu är det cyklar, trädgårdsmaskiner och annat som hör till våren. Vänta med skidor och skridskor tills det börjar närma sig säsong!
 • Sätt rätt pris. Om du är osäker på vad något är värt kan du titta vad liknande annonser har sålts för. Om du vill ha en snabbt affär kan du sätta priset lite under liknande annonser.

Om undersökningen
Totalt genomfördes 3151 intervjuer bland svenska allmänheten 18-79 år via Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. Undersökningen genomfördes under tidsperioden 2-11 mars 2021.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in