Ny mottagning för den som är läkemedelsberoende

By on 10 juni, 2017
Arkivbild

Region Örebro län ska starta en mottagning för patienter som är beroende av läkemedel. Det beslöt regionstyrelsen vid fredagens sammanträde. Syftet med den nya mottagningen är att säkra en god vård och möjlighet till säker avgiftning för läkemedelsmissbrukande män och kvinnor.

Region Örebro län saknar i dag möjlighet att ge adekvat vård till den som är beroende av läkemedel. Det vill regionstyrelsen ändra på, och satsar två miljoner kronor på en ny mottagning vid Beroendecentrum.

– Familjer där en eller flera medlemmar har ett läkemedelsberoende påverkas naturligtvis negativt av det. Genom att starta den nya mottagningen kan vi ge vård till den som är beroende, men vi får också möjlighet att nå barn och andra anhöriga med fler insatser än vad som är möjligt i dag, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Minskad förskrivning på sikt
Mottagningen ska erbjuda utrednings- och behandlingsinsatser till män och kvinnor i länet som är 16 år eller äldre, och som är beroende av sömnmedel, lugnande medel eller smärtstillande preparat. Samarbetet med den övriga sjukvården ska vara nära.

Mottagningen ska verka inom de fyra områdena behandling, rådgivning, utbildning samt konsultation till den övriga hälso- och sjukvården.

– Vi tror dessutom att den kompetens vi bygger upp på mottagningen på sikt kan bidra till minskad förskrivning och en mer restriktiv användning av beroendeframkallande läkemedel inom Region Örebro län, säger Andreas Svahn.

Byte av sprutor
Regionstyrelsen beslöt också att satsa 500 000 kronor på en verksamhet för sprututbyte. Satsningen ska förebygga spridning av infektioner.

– Genom sprutbytesverksamheten ger vi den som lever i missbruk tillgång till hälso- och sjukvård på ett helt annat sätt än tidigare, vilket bidrar till en likvärdig vård för alla länets invånare, säger Andreas Svahn.

You must be logged in to post a comment Login