Ökad risk för bostadsinbrott i höstlovsmörkret

Av på 27 oktober, 2018

Vi går nu in i den period på året då flest bostadsinbrott sker. När mörkret lägger sig och många reser bort håller tjuven sig framme, och just under höstlovet och Allhelgonahelgen är risken för inbrott som allra störst. Försäkringsbolaget If ger några tips om vad du kan göra för att slippa ovälkomna gäster.

November har länge varit årets mest inbrottsintensiva månad, då soltimmarna är få och då många passar på att resa bort under helgledigheten. Under de senaste tio åren har antalet bostadsinbrott under månaden legat närmare 40 procent över genomsnittet. Det enligt siffror från Brå, som tidigare pekat ut just Allhelgonahelgen som den helg på året då risken att drabbas är störst.

– Det är under de perioder då vi andra är lediga och kanske reser bort, såsom just höstlovet och Allhelgonahelgen, som tjuvarna är som mest aktiva. I skydd av mörkret kan de jobba ostört när varken du eller grannen är hemma, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.

Bara under höstlovsveckan förra året fick If in runt 160 anmälningar om heminbrott i landet.

Hur man bäst skyddar sig beror förstås på hur man bor. För lägenhetsägare tar en bra säkerhetsdörr ofta ned risken betydligt, medan det i fallet med villor och radhus i de flesta fall finns andra vägar in i huset att hålla under uppsikt. Här kan det vara viktigt att se till att du har fungerande lås på fönster och på altan- och balkongdörrar.

Men det finns också lite enklare saker att tänka på:

– Tjuvarna letar ofta efter indikationer på att du inte är hemma, så man kan försöka att inte lämna för tydliga spår. Släckta lampor, tomma soptunnor, en full postlåda och välstädade rum med insyn i är sådana exempel. Semesterbilder på sociala medier, eller en statusuppdatering om att man just rest iväg i 10 dagar, är andra saker man kan tänka ett extra varv kring, åtminstone om man har öppen profil, inflikar Josefin Hamilton.

Grannsamverkan
När det gäller just villor slår tjuvarna sällan till med en gång, utan försöker många gånger först säkerställa att familjen faktiskt är bortrest innan de skrider till verket.

– De kan exempelvis placera en kvast i vägen för ytterdörren, en sten på soptunnan eller en pinne i brevlådan. Om de ser att den ligger kvar när de kommer tillbaka någon dag senare vet de att kusten är klar, säger Josefin Hamilton.

Den typen av signaler kan ju vara svåra att upptäcka om man själv är bortrest – så här kan det vara nyttigt att hjälpas åt i grannskapet. Du kan exempelvis be grannen gå och titta till ditt hus då och då, med ett särskilt öga för den här typen av detaljer.

Ifs tips för att stoppa tjuven

  • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma.
  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha ordentliga lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
  • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
  • Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Att sätta upp MärkDNA-dekaler kan också ha avskräckande effekt.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.
  • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Installera inbrottslarm med utomhussiren om du bor i hus och sätt upp larmdekaler.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in