Ökad väntan på ambulans vid hjärtstopp

By on 18 juli, 2021
Arkivbild

Väntetiden på ambulans är i genomsnitt 17 minuter i landet, en ökning med över en minut sedan 2016. En kartläggning som Hjärt-Lungfonden har gjort visar också att tiden varierar med drygt en halvtimme beroende på var i landet man bor – en livsavgörande skillnad för de omkring 10 000 svenskar som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Hjärt-Lungfonden stöder flera forskningsprojekt som syftar till att effektivisera vårdkedjan, så att fler liv kan räddas.

– Vid plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några få minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är mycket bekymrande att ambulansen dröjer olika länge beroende på var i landet man bor, säger Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Tiden från det att 112 tar emot ett nödsamtal till dess att en första ambulans anländer till olycksplatsen är i genomsnitt 17 minuter, vilket innebär en ökning med drygt en minut sedan 2016. Det visar en kartläggning från Hjärt-Lungfonden, baserad på uppgifter från SOS Alarm. Väntetiden på ambulans har sedan 2016 ökat i 227 av 290 kommuner i Sverige.

För de uppskattningsvis 10 000 svenskar som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus kan tidsskillnaden vara livsavgörande. Vid ett hjärtstopp förlorar den drabbade omedelbart medvetandet samt saknar puls och normal andning. För varje minut utan hjälpinsatser minskar chansen till överlevnad med hela tio procent. Endast drygt 600 personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år överlever.

Under sommarhalvåret när många är mer aktiva utomhus spelar allmänhetens hjälpinsatser en mycket viktig roll, som vid drunkningstillbud eller om någon plötsligt kollapsar under en picknick eller löprunda. Forskning har visat att chansen att överleva för den som drabbas av plötsligt hjärtstopp är dubbelt så stor om denne får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans. Hela sju av tio överlever om de dessutom får en strömstöt från en hjärtstartare inom de första minuterna.

– Plötsligt hjärtstopp drabbar människor i alla åldrar och är en av de vanligaste dödsorsakerna. I sommar kan vi alla hjälpas åt och vara uppmärksamma. Det viktigaste är att agera: larma 112 snabbt, utför hjärt-lungräddning och tveka inte att använda hjärtstartare, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden finansierar ett flertal forskningsprojekt som syftar till att effektivisera alla länkar i vårdkedjan vid plötsligt hjärtstopp – från det att hjärtstoppet upptäcks till dess att livräddande insatser och efterföljande vård sätts in. Tidigare har forskningen bland annat resulterat i hjärtstartaren, som årligen räddar tusentals liv världen över.

Mer information:

Hjärtstartarregistret.se: Här kan du via en karta se var närmaste hjärtstartare finns.
Appen Sms-livräddare: För dig som kan hjärt-lungräddning och vill hjälpa till finns appen Sms-livräddare där du som är registrerad får ett sms när någon i din närhet drabbas av hjärtstopp.

Fakta om plötsligt hjärtstopp (Källa: Hjärt-Lungfonden)
– Under 2019 inrapporterades knappt 6 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus där hjärt-lungräddning påbörjades. Drygt 600 av dessa överlevde. Det finns också ett mörkertal på flera tusen där hjärt-lungräddning inte påbörjas eftersom den drabbade redan hunnit dö.
– Den vanligaste orsaken till plötsligt hjärtstopp är hjärtinfarkt som leder till ett elektriskt kaos (så kallat kammarflimmer).
– Forskning har visat att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans har mer än dubbelt så stor chans att överleva. Varje minut utan behandling och defibrillering minskar chansen till överlevnad med tio procent.
– Vid plötsligt hjärtstopp: kontrollera andning och medvetande, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om en sådan finns tillgänglig.

– För att kunna rädda fler liv behövs bland annat mer forskning kring hjärtstopp, till exempel för att hitta personer i riskzonen att drabbas, identifiera orsakerna bakom hjärtstoppet, minska tiden mellan hjärtstopp och defibrillering, snabbare nå dem som drabbas i hemmet samt optimera utbildningsmetoderna för hjärt-lungräddning. Det behövs även fler registrerade och tillgängliga hjärtstartare i samhället och fler som kan hjärt-lungräddning.

Fakta:

Så räddar du liv med hjärt-lungräddning (Källa: Hjärt-Lungfonden)

1. Undersök: Kontrollera andningen och leta efter livstecken.
2. Larma: Om personen andas onormalt eller inte alls: ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur du ska göra hjärt-lungräddning.
3. Bröstkompressioner: Placera dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger – cirka två gånger per sekund – och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna.
4. Inblåsningar: Öppna luftvägarna: lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner tills du blir avlöst.
5. Hjärtstartare: Om hjärtstartare finns: starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen för att ge en strömstöt.
6. Gå en kurs i hjärt-lungräddning, så att du är förberedd och kan hjälpa andra om ett hjärtstopp inträffar.

Fakta: Så kan musik hjälpa hjärt-lungräddningen

  • Forskning har visat att det krävs tempo för att syresätta kroppen vid plötsligt hjärtstopp, 100–120 tryck per minut är optimalt. En energigivande låt kan hjälpa till att hålla takten.
  • Gruppen Bee Gees hit ”Stayin’ alive” har använts av amerikanska och brittiska hjärtföreningar för att sätta fokus på behovet av kompressioner i snabb takt. Takten i denna är 103 slag per minut.
  • I Sverige används också barnsången ”Här kommer Pippi Långstrump” för att hålla takten. Takten i denna är 107 slag per minut.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Hjärt-Lungfonden

You must be logged in to post a comment Login