Ont om plats för sortering? Tre tips för ökad återvinning hemma

Av på 20 augusti, 2020

Svårt att få plats med återvinningen där hemma? Du är inte ensam. Platsbrist är en av de vanligaste orsakerna till att 1 av 5 förpackningar kastas i sopkorgen i de svenska hushållen. Men det finns enkla sätt att komma runt problemet. Här är FTI:s bästa tips på hur du packar smart, nyttjar oanvända ytor och gör återvinningen till en del av inredningen.

En av fyra invånare i landet uppger att den främsta anledningen till att de inte återvinner förpackningar i högre grad är på grund av att det är enklare att slänga förpackningar i hushållssoporna. Lika många upplever att de inte har plats för återvinning hemma. Det visar den årliga sifo-undersökningen Återvinningsbarometern som genomförs på uppdrag av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI). För att göra det lättare att återvinna har FTI listat tre enkla tips för att få bättre plats för sorteringen hemma.

1. Snygg plats för återvinningen
Återvinningen behöver inte gömmas undan. Med en synlig och lättåtkomlig återvinningslösning går det av bara farten att slänga rätt sak på rätt plats. Förvaringen kanske kan hängas på en vägg istället för att stå på golvet? Placera ut snygga förvaringskärl för återvinning under köksbänken och vips så har du förenat nytta med nöje genom att göra återvinningen till en snygg inredningsdetalj.

2. Platta och vik ihop
Några få minuter. Det är allt som behövs för att minimera högen med förpackningar. När du viker ihop, staplar, plattar till eller rullar dina förpackningar sparar du en hel del utrymme hemma. Dessutom får du med dig mer till återvinningsstationen. Det går till exempel att minimera en dryckeskartong genom att vika ut alla hörnen, platta till, vika upp långsidorna mot mitten, vika upp botten, vika kartongen på mitten och till sist vika toppen av kartongen i den uppvikta botten. Voilà – förpackningen ryms nu i din stängda hand.

3. Glöm inte badrummet!
Badrummet är en riktig återvinningsbov. Många kopplar automatiskt ihop återvinningen med köket – och glömmer badrummet. Det gör att schampoflaskor, tandkrämstuber och andra badrumsartiklar lätt hamnar i hushållssoporna. Se till att vänja dig vid samma rutiner för återvinning i badrummet som i köket eller anordna förvaring för återvinning även i badrummet – så får du mer plats i köket på köpet. Varje extra schampoflaska som lämnas in till återvinning gör skillnad och bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: FTI

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in