Örebro HK började i dur och slutade i moll

By on 6 januari, 2024

Pressat läge sett till förlusten senast hemma mot HV71, ny match ikväll när man tog emot serieledande Färjestad BK. Historiskt sett har Örebro alltid haft en förmåga att resa sig när man har mött mycket bättre motstånd, i kvällens match började i dur och slutade i moll.

Det var Örebro som började matchen på ett riktigt bra sätt, där man hade ett stort puckinnehav och tryckte på bra mot Färjestads mål. Desto längre in i perioden man kom desto tajtare och mer fysiskt blev det, ett spel där bägge lagen bytte chanser. I den 13 minuten drog Färjestad på sig en utvisning, vilket gav Örebro ett övertag som man kunde utnyttja. Det gjorde man genom att ta ledningen, där Ludvig Larsson gav hemmalaget ledningen. Stärkta av målet kunde Örebro fortsätta sin forcering, i den 15 minuten kom även 2-0 genom Oliver Eklind.

Färjestad tog timout efter målet där de gick igenom debaclet, efter det var det en helt annan tillställning. Nu var det ett gästande lag som kom ut med en helt annan energi, för att ta över matchen helt och hållet. Nu kunde Örebro trots det monumentala underläget komma undan med bara ett insläppt mål, det kom i den 17 minuten där Färjestads Jonathan Andersson slog in reduceringen. När man gick till periodvila var Örebro i ledning.

….

Det var Färjestad som hade med sig spelet från slutet av den första perioden in i den andra, och fort gick för efter 19 sekunder hade bortalagets David Tomasek kvitterat Örebros ledning. Och så fortsatte det, Örebro fick backa ner och försvara sig när Färjestad mer eller mindre sköljde överhemmalaget. Färjestad drog på sig två utvisningar, den första i den andra minuten och den andra i den nionde minuten där den Örebro kunde göra 3-2 under den andra utvisningen.

Nu är det egentligen i spel fem mot fem som Örebro brister, för där såg det stundtals ut som om man spelade med en man mindre när Färjestad tryckte upp tempot. Gästerna hade fortsatt i den spelformen ett enormt tryck mot Örebros kasse, och i den 13 minuten kom även kvitteringen genom David Tomasek, igen. Man kan säga att det är Örebros powerplay som håller kvar laget i matchen, fram till andra periodens slut hade man gjort två av tre mål med en man mer på isen. När man gick till periodvila var det oavgjort.

….

I den tredje perioden var spelet ganska utjämnat, Örebro kunde inledningsvis skapa ett riktigt fint tryck i gästernas zon. Nu varade det inte speciellt länge och Färjestad var ikapp, positivt var att gästerna inte hade ett lika stort övertag som de hade skapat och hade med sig från första till andra perioden. Det var Örebro som återigen inte riktigt kunde komma åt gästerna, i den 15 minuten kunde Färjestad ta ledningen tack vare ett grymt misstag från hemmalaget.

Och jobbigare skulle det bli, i den 18 minuten kunde gästernas Joel Nyström ge sig ut på en soloräd genom en lamslagen defensiv från Örebro, servera Joel Kellman och så hade hemmalaget två mål upp. Örebro tog ut Jhonas Enroth i den 19 minuten för att ge sig själva chansen att komma ikapp, något som inte riktigt fungerade när gästernas Per Åslund punkterade matchen med Färjestads sjätte mål i tom bur. Matchen slutade med tennissiffrorna 6-3 i Färjestads favör.

….

Sett till helheten var Örebro riktigt på gång inledningsvis, något som antagligen berodde på att Färjestad inte var sådär påslagna som de blev efter hemmalagets andra mål och följande timeout. Det är det som Örebro inte klarar av, när motståndarlaget vaknar till liv, höjer tempot för att börja åka skridsko. Då tappar man det mesta, motståndare, man öppnar upp ytor, man hänger inte med och det blir ett spel som förvandlar Örebro spelare till koner.

Det här var en match där spelbilden till sist visade att när det blir ett sånt spel har Örebro stad ett ganska mediokert lag, där de jagande lagen bakom börjar plocka poäng och närmar sig. Sett till tabelläget ligger Rögle just nu bara en poäng bakom, HV71 som ligger näst sist vann kvällens match i förlängning och ligger nu fem poäng bakom. Fortsätter det såhär så kan det lika gärna bli negativt spel, spännande i sig men ganska onödigt med tanke på hur föregående säsong såg ut. Det här skulle vara säsongen som skulle bli ett steg bättre utifrån semifinalen man nådde i säsongen 2022/2023, tråkigt att det ser ut såhär och lika tråkigt är det att lyssna på tränare Johan Hedbergs floskler han kommer med när det inte leder till något positivt.

Torsdag 11 januari 2024 åker till Göteborg, där man tar Örebro sig an Frölunda HC i den 31 omgången av Svenska Hockeyligan 2023/2024.