Örebro HK fick med sig tredje raka vinsten på bortais

By on 3 februari, 2024
Arkivbild - Karl-Johan Sandberg

Örebro Hockey tog en riktigt stark seger senast borta mot Luleå, där man efter en svag första halva period kom tillbaka för att hålla hemmalaget borta från målet. I kvällens match även den på bortais tog man sig an Leksands IF, där man fick med sig extrapoängen och med den tredje raka vinsten på bortais.

….

Den första perioden blev en svängig tillställning där Örebro kunde skapa en hel del fina chanser, för att å andra sidan försvara sig när Leksand kom upp i svepande anfall. En jämn period där inget av lagen stod upp med ett fysiskt spel, där det såg ut som om att man inte vågade trycka på motståndaren. Att Örebro kunde hålla oavgjort när man gick till periodvila kan man tacka Jonas Arntzen för, när han stod en riktigt ”fotbollsräddning” där han slängde sig från vänster till höger för att freda sitt mål. Inledningsperioden slutade oavgjort.

….

Andra perioden började man riktigt bra där man hade höjt sig ett par steg spelmässigt, efter en mycket bra offensiv kom även ledningsmålet i den femte minuten genom Samuel Johannesson fram till 1-0 för Örebro. Efter målet var det mer eller mindre bara Örebro som ångade på ordentligt, mitt i den pressen kom Leksand upp i ett anfall där Matt Catio fick tag i pucken vid blå. Slog en diagonalare rakt igenom slottet i Örebro zon, fram till en helt ren placerad Marek Hrivik vid Jonas Arntzens vänstra stolpe och så var det utjämnat i den tolfte minuten. Ett mål helt och hållet ställde Arntzen som inte kunde komma på plats, inget som Jonas ska lastas för då han hade varit formidabel under matchens gång.

Efter målet var det Leksans som tog tag i taktpinnen för att dominera spelet, Örebro visade fortsatt upp en bra defensiv utan att egentligen tappa fokus.  När man gick till periodvila var det fortsatt oavgjort.

….

Matchspel light fortsatte i den tredje perioden där hemmalaget stundtals var en aning bättre, annars var Örebro bra med spelmässigt. Perioden precis som ordinarie tid slutade oavgjort, matchen till förlängning. Noterbart var att Leksand med bara en sekund kvar drog på sig en utvisning för en mer på isen, vilket gjorde att de fick börja förlängningen med spel i boxplay.

….

Örebro började förlängningen med fyra spelare på isen och Leksand med tre, ett spel som blev hemmalaget övermäktigt. I den andra minuten fick Jonathan Lekkerimäki pucken serverad vid blå, åkte in en bit i Leksands zon för att snyggt sätta pucken i högra krysset. Tack vare det så gick extrapoängen och vinsten till Örebro.

….

Kvällens match var även en hyllningsmatch i Leksand för en lokala ishockeyhjältar, Örebros tränare tidigare i Leksand hyllades även han. När matchen kom igång såg det ut som om den där sköna stämningen innan match hade smittats av sig på spelarna, för det fanns ingen tillstymmelse tajt fysiskt spel. Det var mycket, riktigt mycket skridskoåkning utan att man skapade något av värde inledningsvis.

Nu var inte Örebro speciellt långt efter Leksand, även om det var hemmalaget som stundtals hade ett större puckinnehav. Jag vet inte om man ska kalla de dominans när de egentligen transporterade puck utan att skapa speciellt mycket, och på bortaplan ska man väl förvänta sig att just hemmalaget ska ha en viss fördel. I mittperioden kom målen, ett för vardera lagen vilket var rättvist.

Ska man se till spelet i sig var det ganska tråkigt med långa spelsekvenser utan att det poppade till, där spelet mer eller mindre såg likadant ut under 60 minuters spel. Positivt för Örebro sett ur den synvinkeln var att man aldrig gav upp, man pushade och kämpade på ett bra sätt. En inställning, plus ett misstag från Leksands sida gjorde att man fick med sig en andra vinst med mål i förlängningen, viktigt nu när man går till uppehåll för landslagsspel.

Det här är något som man ska ta med sig nu när det är tio dagar till nästa match, en viktig match i bottenkampen där man tar sig en MoDo i Behrn Arena tisdag 13 februari 2024.