Örebro HK tillbaka i förlustspåret när det väl gällde

By on 28 december, 2023

Örebro HK som vann senast borta mot Timrå, tog emot Linköping HC i kvällens match i Behrn Arena. Ett Linköping som bara hade förlorat en av de fem senaste matcherna, men de hade ingen vinst mot Örebro i de två matcher man hade mötts säsongen 2023/2024. Ett bra facit för Örebro, ett facit som sprack i kvällens match där Linköping stod som segrare.

Örebro började perioden förtroendeingivande där man tog tag i spelet, kom upp i många fina anfall där man skapade fina chanser. Tyvärr såg det riktigt uddlöst ut, det saknades både skärpa som tryck i avsluten. Ett spel som höll i sig ca åtta minuter, sen kom Linköping in i spelet för att börja skapa åt andra hållet. I den nionde minuten kom kvällens första mål, från Linköping där Ty Rattie gjorde 0-1 bakom en heltäckt Jonas Arntzen. Efter det jämnades spelet ut sig ordentligt och det böljade fram och tillbaka, faktiskt utan några riktigt vassa chanser. Örebro skulle kvittera resultatet, vilket man gjorde i den 13 minuten där Örebros Philip Holm gjorde 1-1. Ett resultat som stod sig perioden ut.

Likt starten i den första perioden så var det hemmalaget som mer eller mindre dominerade de fem första minutrarna, men den effektivitet som behövs. Istället var det Linköpings Jesper Mattson som gav gästerna ledningen i den sjätte minuten. Linköping fick även en straff i den 14 minuten, men där var Örebros Jonas Arntzen i målet för stark. Perioden med resultatmässigt underläge för Örebro.

Det verkade vara ett drag matchen igenom att Örebro startade varje perioden riktigt bra, vilket man gjorde även i den tredje perioden. Men med den skillnaden att man nu gjorde mål , 2-2 kvitteringen kom redan i den tredje minuten där det var Örebros Axel Sundberg som stod för målet. Men som tidigare när man har gjort mål så studsar Linköping till, vilket även hände den här gången. För efter kvitteringen började gästerna höja sitt spel, något som passar Örebro riktigt illa. I den sjunde minuten tog Linköping ledningen fram till 2-3, och Örebro fick ägna sig till att jaga igen. Den jakten gick inte speciellt bra, när slutsignalen gick hade man dragit på sig en ytterligare en förlust.

Något som är anmärkningsvärt är att Örebros tränare Johan Hedberg helt nyktert (hoppas jag), på fullaste allvar står i intervjun och säger att man spelade ett spel som gör att man kan vinna matchen!? Hur i hela h…..e kan man säga så när det mesta talar emot, han menar även på att man spelar bra. Ja, kan tycka att ett stort puckinnehav utan att göra mål är att spela bra, då kanske man ska vara med i serier där man inte räknar poäng. För i Svenska Hockeyligan är det poängen som räknas, inte huruvida man har transporterat puck runt banan, visst blev det vinst mot ett ganska mediokert Timrå men man måste även hålla en högre nivå där man kan vinna mot ett kvalificerat motstånd också.

Men när ett uppåtgående Linköping fanns på plats såg det annorlunda ut, den är gången var det ett lag som mer eller mindre varje insläppt mål höjde sig för att bli bättre. Det här var en värdemätare där man mötte en motståndare som inte hade vunnit över Örebro på sju år, en vinst på de 13 senaste matcherna för Linköping. Men när det väl gällde så stod sig Örebro ganska slätt, var fanns det där lilla sista, Skärpan, tempohöjningen, det kliniska passningsspelet fanns inte där, jag vet om att det säkert en hel andra detaljer som har räknats upp. Men ska man i alla fall nå play in för att därigenom ta sig till säkert slutspel måste allt det där klaffa, vilket det uppenbarligen inte gör.

Men för att kunna göra en ändring är det dags för Johan Hedberg att se det alla ser, det är inte ett bra spel om man inte kan vinna matcher. Det är det enda som räknas, annars kanske den gode Johan ska gå in för att vinna så kallade deltagarpriser där alla får pris så ingen mår dåligt, lull lull lull.

Nu förlorade Örebro matchen men man ligger på en nionde plats i tabellen, där man är med i ett riktigt jämnt race poängmässigt. Där har man bara fyra poäng ner till tredje sista plats, nu tror inte jag man ska hamna i ingemansland. Ser man till de senaste säsongernas resultat är det här stört dåligt, nu har man sju förluster på de tio senaste matcherna.

På lördag 30 december 2023 i den 28 omgången i Svenska Hockeyligan, tar men Örebro sig an MoDo på bortaplan. Ett MoDo som parkerar på en elfte plats i tabellen, en match där man kanske kan få med sig en vinst. Vilket skulle vara helt perfekt då det är sista matchen för året, och att man på något sätt skulle kunna få med sig lite goda vibbar in i 2024!