Örebro HK tog hem första åttondelsfinalen

By on 14 mars, 2024
Arkivbild - Karl-Johan Sandberg

Örebro Hockey lyckades med nöd och näppe ta sig vidare till åttondelsfinalen i Svenska Hockeyligan, och det var inte bara på eget bevåg där det även handlade om att MoDo inte fick vinna vilket de inte heller gjorde.

Nu i alla fall har det startat det man sett fram emot hela säsongen, Örebro Hockey tog emot Luleå Hockey i Behrn Arena i första slutspelsmatchen där man stod upp bra för att ledningen med 1-0 i matchserien.

….

Örebro kom ut i den första perioden och visade slutspelshockey, man låg på bra, tätt, släppte inte några ytor. Men, under första tolv minutrarna fick man inte iväg något skott om träffade mål, och då gör man det svårt för sig om man vill vinna matcher. Spelet i sig såg ok ut, man stod upp bra när Luleå kom upp i sina attacker där man visade en bra defensiv. Återigen ett men, man skapade ingenting av värde framåt, inte några direkta målchanser skapades.

Luleå var det lag som hade flest klara målchanser, även om det inte heller var många. Där ska Örebro tacka Jonas Arntzen målvakt för kvällen att gästerna inte tog ledningen, när man gick till periodvila var det oavgjort.

….

I den andra perioden höjdes allt spelmässigt, det blev mer fartfyllt där det även blev mer fysiskt. Med det sagt så small det mer i sargen, även spelet öppnades upp och målen kom. 1-0 till Örebro kom i den sjunde minuten, där äntligen Danick Martel kunde göra mål efter att smart ha skjutit lågt istället för högt. Kvitteringen från Luleå kom i den tionde minuten, där Jonas Arnzten inte såg någonting efter att ha haft fyra spelare i täck framför sig.

Det ska tilläggas att Jonas Arntzen stod för en suveränt bra räddning mellan målen, där han mer eller mindre stod på huvudet och på något sätt räddade ett helt rent läge för Luleå. Desto närmare periodslut man kom desto mer fysiskt blev det, det blev inga mer mål och när man gick till periodvila var det oavgjort.

….

Tredje perioden bjöd på fartfylld hockey där ytorna fanns för bägge lagen, positivt för Örebro var att man höll en bra defensiv med en högklassig Jonas Arntzen i målet där man inte släppte till mycket. Spelmässigt tyckte jag att Örebro växte desto längre tiden gick, man tryckte på bra och ledningsmålet kom. I den 15 minuten kunde Samuel Johannesson distinkt trycka in 2-1 målet, och man satt i förarsätet. Det här gjorde att Luleå blev tvungna att gå för det på ett annat sätt, och visst kom det chanser men en följsam Arntzen läste allt som kom i hans väg och Örebro vann bataljen.

….

Det här blev en riktigt bra slutspelsmatch där Örebro verkligen var med från start, här såg man inga hängande huvuden, inget uppgivet beteende. Nu var det på riktigt, och med tanke på Örebro historia gentemot Luleå så kan man tycka att man skulle komma ut med stort självförtroende. Under säsongens möten med Luleå hade Örebro fyra raka segrar, men slutspel är slutspel.

Nu växte Örebro desto längre matchen led, viktigast av allt var att man vek aldrig ner sig. Även efter att gästerna hade kvitterat såg man en annan glöd hos hemmaspelarna, här skulle man ge allt. Något som bar frukt också när Samuel Johannesson kunde stänka in vinstmålet med 5.30 minuter kvar av matchen, ett mål som stärkte laget och gav energi som räckte matchen ut.

Förhoppningsvis kan man ta med sig kvällens spel in i den andra åttondelsfinalen och stå upp på samma sätt, bygga bakifrån med en stabil defensiv och en påslagen Jonas Arntzen i målet. Det ska sägas också att Jonas Arntzen blev utnämnd till matchens lirare.

Vinsten betyder att Örebro leder slutspelsserien över tre matcher med 1-0 när man nu vänder upp till Luleå, match nummer två spelas på lördag 16 mars 2024 klockan 15.15 börjar den matchen. Vinsten ikväll gör att Örebro har sju raka vinster, fyra under den här säsongen och två från sista delen av den förra säsongen. Spinn vidare på det så kommer det bli åka av.