På Kumla vårdcentral banas väg för bättre vård

By on 10 oktober, 2023
Bild: Region Örebro län

På Kumla vårdcentral banas väg för bättre vård för personer med funktionsnedsättningar, sedan september erbjuder Kumla vårdcentral samordnat medicinskt omhändertagande (SMO).

SMO är ett pilotprojekt som ska bana väg för vården att bli extra vässad i att vårda och bemöta vuxna personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar.

Med SMO stärks skyddsnäten runt den här patientgruppen som ofta har någon form av kommunikationssvårighet som medför behov av ett anpassat bemötande. Patientgruppen har ofta många vårdkontakter inom flera olika verksamheter.

Vårdlots – en viktig pusselbit i arbetet

Elina Gullstrand är vårdlots på Kumla vårdcentral och är en nyckelspelare i SMO-modellen. Som vårdlots projektleder hon piloten, stöttar patienter och leder samverkansarbetet framåt.

– En vårdlots roll är att stötta patienten och anhöriga i att få kontakt och hitta rätt i vården, berättar Elina och fortsätter:

– Med samverkan kan vi få stora vinster. Samverkan är viktigt för att vi ska kunna ge våra patienter en god och säker vård. Det gäller både den interna samverkan i regionen på vårdcentral, habilitering och sjukhus. Det gäller även samverkan med Kumla kommun som är en viktig nyckelspelare eftersom att det är där patienterna bor.

En pilot under två år

Piloten kommer att pågå under två års tid. Målsättningen är att det i framtiden ska finnas en vårdcentral med SMO-uppdrag inom varje länsdel i Örebro län.

– Piloten är otroligt viktig och ett steg i rätt riktning för att nå målet med hälso- och sjukvården, en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen, säger Elina Gullstrand.

Fakta: Det här är SMO – samordnat medicinskt omhändertagande

SMO-modellen innebär att vårdcentralen blir extra vässad i att vårda och bemöta vuxna personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar. Att välja att ta del av SMO-erbjudandet är frivilligt.

I SMO-teamet ingår en vårdlots, läkare, sjuksköterska och undersköterska. De har också tillgång till arbetsterapeut och fysioterapeut från Vuxenhabiliteringen.

Med SMO-modellen kan patienten få:

  • Enklare kontakt med vårdcentralen
  • Längre besökstider
  • Årlig hälsokontroll
  • Hjälp med samordning av vårdkontakter och stöd till patienter och närstående
  • Vid behov studiebesök för att se lokal och träffa personal
  • Anpassad miljö och tillgång till hjälpmedel så som bred brits, golvlyft och kommunikationshjälpmedel
  • Fast vårdkontakt

Hälsa | Kumla
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login