Pantrekord efter sommarvärmen

Av på 27 augusti, 2018
En volymbil tömmer komprimerade aluminiumburkar i vår anläggning. Foto: Crelle Photography

Årets sommarvärme har lett till rekordförsäljning av läsk, vatten, öl och cider. Det innebär också att vi slår pantrekord, Returpacks pantfabrik i Norrköping har gått och går fortfarande på högvarv.

Under maj, juni och juli har det pantats sammanlagt 615 miljoner pantförpackningar, vilket är 80 miljoner fler än normalt och en ökning med 15 procent.

Pantningen följer försäljningen, även om det råder en viss tidsförskjutning. Den enorma försäljningsökningen innebär att vi hanterat rekordstora mängder pantförpackningar under sommaren. Och även nu, efter semestertider, har vi fullt upp i fabriken, konstaterar Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack/Pantamera.

Även en normal sommar är det högsäsong för pantsystemet. Men sommaren 2018 har varit extrem, både med ihållande värme och ett fotbolls-VM som påverkat konsumtionen av dryck.

Vi rustar oss alltid inför sommaren. Men självklart har den stora pantningsökningen satt press på hela pantsystemet, från pantautomaterna i butikerna till transporter, mellanlager och själva återvinningen i fabriken. För att möta det ökade trycket har vi bland annat satt in extra hämtningar i butiker och ökat personalstyrkan i vår anläggning, säger Katarina Lundell.

Än så länge är inte pantstatistiken klar för hela sommaren. Men uppskattningsvis handlar det om minst 100 miljoner fler förpacknngar än en normal sommar, när augusti är medräknad.

I snitt återvinner vi i Sverige nästan nio av tio burkar och PET-flaskor, vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen på att panta. Den här sommaren verkar inte vara något undantag och vi på Returpack vill passa på att tacka alla pantare som tålmodigt väntat på sin tur vid pantautomater runt om i landet, säger Katarina Lundell.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in