Pedagogiskt pris för viktigt arbete kring sexuella övergrepp i förskolan

Av på 29 oktober, 2018
Mia Lingåker, förskollärare på Södra gården

Mia Lingåker arbetar för att öka kunskaperna om sexuella övergrepp och hur de kan förhindras, på Lärardagen i Conventum 29 oktober belönades hon av Örebro kommun med Pedagogiskt pris 2018 i kategorin förskola.

Juryns motivering
”Genom att alltid se möjligheter och våga tänka utanför boxen har du väckt och drivit på arbetet med att skydda och stärka varje barns integritet och öka personalens kunskap om sexuella övergrepp och hur de kan förhindras. Du har med ditt mod och din kämpaglöd lyft upp en viktig, känslig och nödvändig diskussion i ljuset.” Så stod det bland annat i juryns motivering.

– Oj, det här känns omtumlande. Jag var nöjd över att bara var nominerad. Jag har vågat lyfta ett ämne som vi pratar alldeles för lite om i förskolan. Jag gav inte upp utan nu genomsyrar de här frågorna hela verksamheten, säger Mia Lingåker och fortsätter.

– Jag fick ett riktigt uppvaknande när jag såg siffror och statistik på hur utsatta barnen verkligen är. Ett av fem barn utsätts för någon form av sexuellt övergrepp innan de fyller 18. De här barnen har vi i våra verksamheter varje dag, säger Mia.

Om priset
Skickliga pedagoger spelar en avgörande roll för barns utveckling och lärande i förskolan och för hur elever lyckas i skolan. Därför delar Örebro kommun ut Pedagogiskt pris i tre kategorier, till någon eller några pedagoger som har utmärkt sig i sitt pedagogiska uppdrag och bidragit till ökad måluppfyllelse.

Årets pris i kategorierna för grundskola och gymnasium delades ut vid Lärardagen 15 augusti.

Lokalt | Pedagogiskt pris 2018
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in