Pippi Långstrump fyller 75 år – stöttar flickor på flykt

Av på 21 maj, 2020

I dag fyller Pippi Långstrump 75 år. I samband med jubileet samarbetar Rädda Barnen och Astrid Lindgren Aktiebolag för att uppmärksamma situationen för flickor på flykt.

Många av flickorna är precis som Pippi – de saknar också sina föräldrar och är långtifrån sitt hem, flickorna på flykt som vi möter visar mod, styrka och nyfikenhet, precis som Pippi.

Med sin styrka och generositet, sitt mod och sin livsglädje har Pippi Långstrump inspirerat och blivit en förebild för många generationer världen över. Alla flickor har rätt att precis som Pippi ta kontroll över sin egen framtid. Rädda Barnen är stolta över att samarbeta med Astrid Lindgren Aktiebolag. Kampanjen Pippi of Today bidrar till en bättre framtid för barn på flykt, uppmärksammar Pippi Långstrump som förebild och Astrid Lindgrens arv som barnrättskämpe.

– För Rädda Barnen är det viktigt att arbeta för alla barns rätt till trygghet och skydd, och att särskilt finnas där för de barn som lever i störst utsatthet – såsom flickor på flykt världen över. Att Astrid Lindgren Aktiebolag kan stödja oss i arbetet för dessa flickor i Pippi Långstrumps anda är otroligt viktigt för att ge flickor den trygghet många av dem saknar idag, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

– Pippi Långstrump är själva sinnebilden för styrka, generositet och mod. Egenskaper som verkligen behövs i världen idag. I den här kampanjen hyllar vi Pippi, men också alla de flickor som behöver uppbåda styrka och hopp för att klara saker inget barn borde behöva utsättas för. För oss på Astrid Lindgren Aktiebolag är det en självklarhet att stödja de mest utsatta barnen, precis som det var för Astrid Lindgren under hennes livstid, säger Cilla Nergårdh, VD för Astrid Lindgren Aktiebolag.

Inte sedan andra världskriget har fler människor tvingats på flykt, och en särskilt utsatt och bortglömd grupp bland dessa är kvinnor och flickor. Flickor på flykt löper större risk för olika former av våld och exploatering, som till exempel sexuellt våld men också utebliven skolgång och barnäktenskap.

– Min mamma frågade om jag ville (fly) och jag sa att jag ville se ett annat land och liv utanför Iran. Jag kunde inte ta ett annat beslut för det fanns inga andra alternativ, säger Nava, 12 år.

– Jag var 16 eller 15. Jag följde bara efter personer. Jag visste inte om vi skulle åka, eller vart, utan jag följde bara människor tills jag insåg att jag var här i Sydafrika, säger Sarah från Demokratiska republiken Kongo.

Astrid Lindgren Aktiebolag stödjer Rädda Barnens arbete för flickor på flykt. Ett stort antal företag är anslutna till Pippi of Today och bidrar till kampanjen, t ex genom att skänka en summa för varje såld Pippi-produkt. Rädda Barnen arbetar för att förebygga osäker migration, skydda barn längs migrationsvägarna och hjälpa dem att integreras i det nya hemlandet. Några exempel på vad vi gör i vårt direktstöd till barn är mat, tak över huvudet, utbildning, trygga platser där barn kan finna en frizon, samt återförenar barn och föräldrar som kommit ifrån varandra på vägen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Rädda Barnen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in