Rädda Barnen kommenterar Sveriges svar på FN-kritiken om barnen i Syrien

Av på 28 mars, 2021
Arkivbild.

Under fredagen kom det officiella svaret på den kritik som FN riktat mot Sverige kring hanteringen av de svenska barn som sitter fast i läger i Syrien. Sveriges regering väljer i sitt svar att presentera en bedömning som skiljer sig från FN:s främsta experter på mänskliga rättigheter som säger ta hem barnen med deras föräldrar nu. Det är också samma ståndpunkt som Rädda Barnen drivit i två år och som Amnesty, Human Rights Watch, Internationella Röda Korset, EU-parlamentet och allt fler regeringar (däribland Finland) delar.

– Sverige håller nu på att hamna rejält på fel sida av historien. Regeringen är den enda aktören som kan stoppa de grova kränkningarna mot barnen. Istället väljer regeringen att väga barnens rättigheter mot sin ovilja mot att hjälpa deras föräldrar och mot hittills ogrundade förhoppningar om snart förestående lokala rättegångar säger, Jon Bergeå, policyexpert på Rädda Barnen som följt frågan under flera år.

– Vi vet att det enda sättet att stoppa de pågående kränkningarna mot barnen är att ta hem dem tillsammans med deras föräldrar. Det är också enda sättet att utreda de vuxna som står till buds under överskådlig framtid. Sverige, med goda förutsättningar och starka institutioner, bör inte lägga över hela ansvaret på det kurdiska självstyret, som har nog av problem att hantera efter åratal av strider mot IS, avslutar Jon Bergeå.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in