Regionalt – Experiment bevisar ungas utsatthet på nätet

Av på 6 december, 2016

I lördags skapade Jonatan Alfvén från LoveNepal ett fejkkonto på ett populärt ungdomsforum, där han utgav sig för att vara Lisa, 13 år. I profilen skrev han att hon gillar fotboll, att rida och titta på Idol. Strax efter att kontot hade registrerats började han få meddelanden med sexinviter och andra pedofila förfrågningar från medelålders män.

  — På bara någon timme välde det in meddelanden med inviter av olika slag. En man erbjöd Lisa en limpa cigaretter i utbyte mot oral-, vaginal- och analsex och en annan ville köpa Lisas använda trosor. Jag mådde otroligt dåligt. Detta vansinne förekommer i Sverige idag, säger Jonatan Alfvén från LoveNepal.

Det tog mindre än två minuter innan de första meddelandena började komma in. Under kvällen kom ytterligare nästan 300 meddelanden med olika erbjudanden och inviter. Bakgrunden till experimentet är att Jonatan och andra i LoveNepals närhet har läst och hört mycket om den otäcka företeelsen.

Trots att Jonatan länge har jobbat mot barnsexhandel i Indien och Nepal, och därmed kommer i kontakt med detta dagligen, kände han sig smutsig när han förstod hur omfattande utnyttjandet av barn är även i Sverige.

Han menar att internet är den nya brottsplatsen och hoppas att han genom att dela berättelsen om sina intryck ska kunna bidra till att fler får upp ögonen för det.

  — Samtidigt som detta förekommer är det knäpptyst från politiskt håll. När det kommer till våra barns säkerhet är det ingen som vill träda fram. Det är sorgligt. Vad krävs egentligen för att samhället ska agera och ta ansvar för våra barn i denna nya verklighet? frågar sig Jonatan.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in