Regionalt | Tunnel till Åland – räcker inte

By on 6 april, 2016

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting stödjer Centerpartiet i deras iver att bygga tunnel till Åland.
– På sikt vill vi se en ringled under vattnet som knyter ihop Stockholm, Mariehamn och Visby, säger Susanne Nordling (MP) oppositionslandstingsråd.

Smarta kommunikationer är en förutsättning för att klara bostadsbyggandet i regionen. Därför måste vi snabbt komma igång med byggandet av en tunnel till Åland. En tunnel med snabbtåg som enligt beräkningar skulle kunna ta resenärer från Stockholm till Mariehamn på 15 minuter.

Varför bråka om några 100 bostäder vid en oanvänd tunnelbaneuppgång i Sundbyberg när vi med tunnel kan utveckla Mariehamn till ett nytt Manhattan på bara några år, säger Susanne Nordling, (MP) oppositionslandstingsråd.

Tunneln skulle ge stora möjligheter för svensk tunnelteknologi som sedan arbetet med Hallandsåsen är världsledande på just tunnlar. Det skulle också ge många nya jobb, men också skapa möjlighet för många ålänningar att pendla till arbetsmarknaden i Stockholmsregionen utan att ständigt behöva känna sig sjösjuka på jobbet..

När vi väl börjar borra ser jag ingen anledning att stanna i Mariehamn. Det skulle kännas fint om vi kunde skapa en ringled under vatten där vi knyter i hop Stockholm, Mariehamn och Visby. Inte minst när jag träffar företrädare från Region Skåne som aldrig kan sluta tjata om sin bro till Köpenhamn, säger Tomas Eriksson (MP) gruppeldare i Stockholms läns landsting.

När Stockholm växer måste vi också ha en kollektivtrafik som hänger med. En tunnel under Östersjön skulle ge invånarna på Åland och Gotland möjlighet att resa runt runt runt med SL-kort.

Det här gör ju att alla politiker kan ta tåget till Almedalen istället för att trängas på färjor och flyg. Eftersom SL nu är på gång att få enhetstaxa så blir det också mycket enklare för lobby-Sverige att planera kostnaden för resorna till minglet, säger Malin Karlsson (MP) Trafikpolitisk talesperson.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login