Så får du träningen att bli en del av vardagspusslet

By on 13 december, 2021
Börja smått, ta trapporna i stället för hissen.
Arkivbild

Stressiga jobbdagar, barn som ska hämtas och ett socialt liv som ska gå ihop, livspusslet gör att många upplever att de varken har tid till eller vet hur de ska träna. Life’s hälsorådgivare delar sina bästa tips för att enkelt göra träningen till en del av vardagsrutinen.

Rörelse och träning är viktigt för vårt välmående. Det ger oss mer energi, gör oss starkare, reducerar stress och minskar risken för sjukdomar. Att träna behöver däremot inte innebära att du ska springa en mil eller lyfta vikter på gymmet i två timmar. Den träning du hinner med och tycker är rolig är den träning du ska göra. Oavsett om det är 10, 30 eller 60 minuter är det viktigaste att träningen faktiskt blir av.

– Hösten är här och många är tillbaka på kontoret efter att ha spenderat en lång tid hemma. Det är dags att hitta tillbaka till de rutiner man haft innan pandemin. Bland pendling, sociala tillställningar och familjetid är det viktigt att inte glömma bort träningen. Att röra på sig utsöndrar endorfiner vilket ger oss energi att orka med allt annat som ska hinnas med. Mina två bästa tips för att göra träningen till en naturlig del av vardagen är att se värdet av sådant vi redan gör dagligen och att testa på mikroträning. Har du även möjlighet så ta en kort promenad på lunchen, utöver rörelsen i sig så gör dagsljuset oss piggare. Något som är extra viktigt nu under vinterhalvåret, säger Johan Abrahamsson träningsrådgivare på Life.

Börja smått

Ta trapporna i stället för hissen, cykla eller gå till jobbet i stället för att ta bilen eller bussen. Det låter klyschigt men har du en stressig vardag kan de lilla göra väldigt stor skillnad. Se dagliga händelser som chans till nyttig rörelse. Du tränar balansen när du står upp under tiden du åker kommunalt, stärker bålen när du bär tunga matkassar och att leka med barnen är en perfekt träningsmöjlighet.

Mikroträning

Precis som det låter är mikroträning övningar som du kan göra flera gånger per dag när du har tillfälle. Det kan handla om en kort paus på jobbet, framför Tv:n eller direkt på morgonen när du kliver upp ur sängen. Variera längden och antal övningar beroende på hur mycket tid du har. Exempel på övningar är knäböj, utfallssteg, tåhävningar, armhävningar eller stretching. Ett tips är att få en kollega, din partner eller din kompis att haka på och gör det till en rolig aktivitet tillsammans!

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Life

You must be logged in to post a comment Login