Så förbereder du din hund inför en vandring

By on 9 juni, 2022
Arkivbild

Att vandra i skog eller fjällmiljö har blivit allt populärare och har seglat upp i topp bland svenskarnas favoritaktiviteter under semestern. Ett äventyr som med fördel kan upplevas tillsammans med din hund under sommaren och hösten. Att vandra med hund bidrar till massor av glädje men det krävs en del förberedelser innan ni kan ge er iväg.

Royal Canins veterinär Karin Eliasson tipsar om hur du förbereder din hund och skapar bästa möjliga förutsättningar för en lyckad vandringssemester.

– Även för kortare vandringar är planering och förberedelse A och O. Tänk på att en hund som vanligtvis inte får mer än några kilometers promenad per dag troligtvis inte kommer att klara av långa och ansträngande vandringar i skog och terräng, säger Karin Eliasson, veterinär på Royal Canin.

Vid längre vandringar förbrukar hundar mer energi än vanligt och du kan behöva anpassa mängden mat efter aktivitetsnivån.

– För att undvika magtarmstörningar är det bra om man kan fortsätta med samma mat som hunden är van vid hemma. Har du ett bra kvalitativt foder kan det räcka att öka mängden lite. Vid behov finns det också olika energitillskott på marknaden. Kom även ihåg vätsketillförseln, detta är extra viktigt varma dagar, säger Karin.

Det är många frågor som kan uppstå under vandringen: Vad kan man ha med som snacks? Ryms din hund i tältet? Behövs kläder och täcken till hunden? Det finns inga generella svar utan det kan skilja sig åt från hund till hund och mellan i vilka områden samt temperaturer man vandrar.

Nedan finns ett antal tips som kan vara till hjälp när du vill förbereda din hund för vandring:

Öka successivt längden på promenaden och lär hunden att koppla av när det är paus Anpassa vandringens längd efter din hunds kondition, ras och hälsa. Vid vandring är återhämtning A och O. Börja med att lägga in små vilopauser där din hund kan koppla av redan från start. Hundar svettas inte som vi, så tänk också på att din hund kan behöva hjälp med att kyla ner sig.

….

Släck törsten på kommando

Kom ihåg att ta med vatten till både dig och din hund. Många hundar är inte så pigga på att dricka under vandringen. För att säkerställa att din hund får i sig tillräckligt med vätska och dricker när tillfälle ges, kan det vara bra att lära hunden ett ”drick-kommando”. Att smula ner en köttbulle i vattnet kan underlätta viljan att dricka. Ett annat tips kan vara att ta med sig våtfoder, det finns i smidiga portionspåsar.

….

Vänj hunden vid klövjeväskor

Vissa låter hunden bära klövjeväskor med exempelvis sitt eget hundfoder. Det är viktigt att väskorna är anpassade och sitter rätt anatomiskt. Börja gärna öva med tomma klövjeväskor.

Därefter kan du successivt öka lasten till max 25 procent av hundens vikt, men var noga med att inte överbelasta hunden och tänk på att det finns individuella skillnader. Var uppmärksam på att det ska vara jämvikt på båda sidorna. Kom ihåg att extra vikt utgör en extra belastning för ben och leder, och ska endast göras av friska vuxna hundar som fått träna i förväg. En utbildad hundfysioterapeut kan hjälpa dig och din hund om du är osäker. Packa gärna fodret i vattentäta portionspåsar, då är det lättare att fördela vikten jämnt och fodret håller sig torrt även om det regnar eller om hunden är badglad.

….

Slitage av tassar

Under långa vandringar kan hundens tassar slitas och bli ömma. Det kan därför vara bra att ha med sig hundskor som kan sättas på om terrängen är stenig, eller om hundens tassar blivit ömma.

….

Första övernattningen

Många hundar älskar att sova i tält! Vill du övernatta under vandringen bör du dock börja med att träna i hemmiljön. Genom att tälta första natten nära hemmet är det lätt att ta sig därifrån om något skulle hända. Det kan vara bra att täcka tältgolvet med ett liggunderlag så att hundens klor inte förstör tältet. Vissa hundar har sådan päls och sådant hårlag att de inte behöver något värmande över sig på natten, andra sover med filt eller hundtäcke. Det finns även anpassade sovsäckar.

….

Hundens hälsa kommer först

Observera att en hund som inte är i så bra fysisk form eller som inte är färdigvuxen inte bör följa med på en längre vandring. Inte heller en hund som lider utav ledbesvär eller andra krämpor som uppenbarar sig efter ansträngning. Glöm inte ta med Första hjälpen-kit med bland annat förband och sårtvätt till din hund. Det är också bra att i förebyggande syfte behandla hunden för att undvika fästingar.

….

Ta hjälp av community

Det finns flera forum, exempelvis grupper på Facebook, som samlar personer med vana av att vandra med hund. Där kan vandringsglada hundägare utbyta erfarenheter och fina vandringsleder.

Sverige
Örebronyheter

Källa Royal Canin

You must be logged in to post a comment Login