Så kan du lindra din oro

By on 11 oktober, 2023
Arkivbild

Pandemi, klimatkris, oroligt världsläge och en svajig ekonomi både hemma och på jobbet, när omvärlden skakar är det lätt att känna oro. Tillsammans har Anette Nordlander och Christina Niklasson träffat arbetsmiljökonsulter på Regionhälsan, som tipsar om vad du kan göra för att lindra oron och må bättre.

Hur vårt mående påverkas av det osäkra läge som råder just nu är väldigt individuellt. Den livssituation du befinner dig i och dina tidigare erfarenheter påverkar.

För chefer kan det vara extra utmanande att ha koll på hur medarbetarna mår eftersom vi alla reagerar olika.

– Det är viktigt att chefen stämmer av ofta med sina medarbetare, säger Anette Nordlander.

– Det är också viktigt att vara lyhörd. Oron eller stressen kan komma till uttryck på olika sätt. Vissa har behov av att prata, andra har det inte, tillägger Christina Niklasson.

Som medarbetare är det viktigt att du signalerar till chefen om du känner stress eller oro.

 – Chefen ska självklart stämma av, men som medarbetare har du ett eget ansvar att säga till om du inte mår bra, säger Anette Nordlander.

Känslor kan ”smitta”. Det gäller både de som är jobbiga och de som är positiva.

– Det är viktigt att det ges utrymme i arbetsgruppen att få prata om och vara delaktiga i vad det blir för nedskärningar. Det är också superviktigt att få information. Som chef är det bättre att berätta att man inte har någon mer information, än att inte säga något alls. Avsaknad av information kan ge upphov till ännu mer oro och stress, konstaterar Anette Nordlander.

Var uppmärksam så att oron för regionens ekonomi och vad den kan medföra inte tar upp varenda fika- och lunchrast.

– Även om det är viktigt att prata om det du känner oro för så får det inte ta över. Det är viktigt att även prata om andra saker, säger Christina Niklasson.

– Det här är en svår balansgång. Vissa har behov av att prata om sin oro, andra inte. Det är viktigt att ni lyssnar på varandra, men blir det ett ältande kan du på ett snyggt sätt försöka prata om något annat, tipsar Anette Nordlander. – Det kan också hjälpa att tillsammans prata om vilka problem ni ser och försöka lösa dem.

– Att känna oro är normalt, så ha medkänsla med dig själv. Försök att ha bra rutiner, ät, sov och rör på dig. Gör saker som får dig att känna glädje, säger Anette Nordlander.

– Det är lätt att prioritera bort det som ger energi och återhämtning. Vad det är för saker är olika från individ till individ, men se till att fortsätta göra saker som får dig att må bra, säger Christina Niklasson.

– På jobbet kan du hålla de rutiner som finns och bibehålla det som är bra. Fokusera på det du faktiskt kan påverka och försök koppla bort det som är utanför din kontroll. Fortsätt bry er om varandra, vänta med att ta ut det värsta i förskott och tänk på att även skratt smittar, säger Anette Nordlander.

Om du känner mycket stress och oro kan det vara bra att minska ditt nyhetsflöde och begränsa tiden som du lägger på sociala medier.

– Det kanske räcker att kolla på nyheterna en gång per dag, säger Christina Niklasson.

Om du känner sådan oro och stress att det påverkar din vardag kan du få hjälp av Regionhälsan.

– Vi arbetar på uppdrag av arbetsgivaren. Det är därför alltid chefen som kontaktar oss för att boka tid. Behöver du komma i kontakt med oss ska du prata med din chef, säger Anette Nordlander.

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län
Text: Victoria Rydergård

You must be logged in to post a comment Login