Så minskade BRF:erna både klimatavtryck och energikostnader

Av på 31 mars, 2022
Projektmedarbetarna Moa Önell och Mostafa Saleh på Energitinget
Foto: Region Örebro län

På tre år har fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i fem län minskat sina koldioxidutsläpp med cirka 1500 ton, vilket motsvarar 255 varv med bilen runt jordklotet.

Energikontoret Region Örebro län är ett av tre energikontore som tillsammans har drivit ett projekt för att få fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att bli smartare energianvändare. Sammanlagt 260 bostadsrättsföreningar har deltagit på olika aktiviteter varav 49 bostadsrättsföreningar har fått ett fördjupat stöd i hur de kan energieffektivisera sina fastigheter. 

– Vi har arrangerat allt från kunskapshöjande seminarier och studiebesök till konferenser och webbinarier där vi har matchat ihop företag och brfer, säger Stefan Bernström, projektledare på Energikontoret Region Örebro län. 

Det finns flera typer av åtgärder fastighetsägare kan genomföra för att spara på klimatet. Ett exempel är att installera laddstolpar för elbilar. Projektet har bidragit till att bostadsrättsföreningarna installerat sammanlagt 150 laddstolpar. 

– Den största vinsten med att delta i det här projektet skulle jag säga har varit att energifrågan har fått ta större plats vid våra sammanträden, säger en styrelsemedlem ifrån en av de deltagande bostadsrättsföreningarna.

En annan medlem menar att de verkligen fått upp ögonen för energifrågor och börjat ta kontroll över sin anläggning. 

Det treåriga projektet tar slut i veckan, men arbetet för att energieffektivisera olika verksamheter fortsätter. 

– Vårt energisystem är under förändring. Därför har Energikontoret Region Örebro län beviljats pengar från Tillväxtverket för att stötta kommuner och näringsliv i frågor som rör elkapacitet och effektanvändande, säger Stefan Bernström.

Ekonomi | Örebro
Örebronyheter

Källa Region Örebro län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in