SJs nya åtgärdsprogram för att alla tåg ska gå i tid

By on 1 april, 2018

Med nio av tio tåg i tid är SJ redan punktligare än världens punktligaste flygbolag, men SJ siktar högre och ska genom en rad åtgärder få alla tåg i tid. Den mest effektiva åtgärden blir att SJ helt enkelt slopar slutstationen på en rad sträckor.

Huvudorsaken till att tåg försenas beror på brister i infrastrukturen. Det kan SJ inte göra så mycket åt utan har istället identifierat en rad andra åtgärder som dramatiskt kan öka punktligheten.

– Vi behöver tänka nytt och brett, och det har vi gjort, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

För att öka förutsättningarna för att tågen kommer fram i tid kommer alla tåg att avgå fem minuter före annonserad tid. Detta gäller för sträckor upp till 30 mil, för längre sträckor gäller tio minuter före tidtabell. På mellanstationer kommer därmed antalet minuter före tidtabell att variera.

Ett problem är att skyltsystemet fortfarande hämtar uppgifterna från tidtabellsdatabasen, och den kan inte ändras eftersom hela effekten av åtgärden då går förlorad, men det finns en lösning på det också.

– Ställer man fram klockan i sin mobiltelefon med fem eller tio minuter, beroende på tågens reslängd, uppdateras vår prisbelönta app automatiskt med de nya tiderna och det blir enkelt att hålla koll på sitt tåg, fortsätter Härenstam.

Eftersom punktligheten mäts vid slutstation kommer vissa tåg att köras endast till stationen före slutstation. Det betyder att till exempel vartannat tåg mot Malmö istället vänder i Lund, vartannat tåg mot Göteborg vänder i Alingsås och vartannat tåg mot Stockholm vänder i Södertälje. Därifrån blir det ersättningsbuss den sista biten som kör utan fastlagd tidtabell och som därför inte kan vara försenade.

– Genom att helt enkelt strunta i slutstationen för flera tåg kommer ankomstpunktligheten till just slutstation att öka dramatiskt eftersom tåget aldrig kommer dit, detta är en av de åtgärder som vi tror kommer ha störst effekt, säger Niclas Härenstam.

En nackdel med att tågen mer sällan når slutstation är att de heller inte kommer till underhållsverkstäderna. Därför kommer en del tåg att underhållas under färd. Om det sker mer omfattande underhållsarbeten i den vagn man reser, som rengöring av ventilation, målning, byte av väggpaneler eller mattomläggning så kommer platserna i de vagnarna att rabatteras eftersom den typen av underhållsarbeten kan upplevas som störande. För detta införs en ny biljettkategori ”underhållning”.

– Vi tror att upplevelsen kan vara underhållande då det finns goda möjligheter att lära sig mer om hur man själv enkelt kan renovera hemma, säger Niclas Härenstam.

Alla nya åtgärder ska införas under året och senast 1 april 2019.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login