Sjukvård på distans förebygger effektivt självmord

By on 6 januari, 2023
Foto: Pixabay

En ny studie visar att distans-sjukvård är mycket effektiv vid förebyggande av självmord.

Forskare vid University of California, San Francisco har undersökt hur distans-sjukvård påverkar självmordsförebyggande insatser. Studien visade att personer som erbjuds uppföljning via video i kombination med traditionell vård har en betydligt lägre risk att försöka ta sitt liv än personer som endast får traditionell vård.

Distans-sjukvård innebär att patienter kan få hjälp via videolänk eller telefon, vilket kan vara särskilt viktigt för personer som bor på landsbygden eller har svårt att ta sig till en vårdcentral på grund av t.ex. funktionsnedsättningar.

Enligt studien är distans-sjukvård också mer tillgänglig än traditionell vård, vilket kan vara avgörande för personer som är i en akut kris.

”Förebyggande av självmord är en viktig fråga som för människors hälsa och välbefinnande. Dessa resultat visar att distans-vård kan vara en viktig del i arbetet för att förhindra självmord och att det är viktigt att fortsätta att utveckla och erbjuda denna typ av vård.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri i Linköping.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login