Skicrosslandslaget siktar högt i Watles

Av på 11 januari, 2017

Italienska Sydtyrolen bjuder återigen på världscuptävlingar, efter ett uppehåll sedan 22 december. Till tävlingarna i Watles åker Sandra Näslund, Kramfors AK och Viktor Andersson, Vemdalens IF.

Landslagsåkarna har nu varit på en välförtjänt julledighet men under första veckan i januari har en upptrappning av träningen skett för att vässa formen inför de stundande tävlingarna. Fyra svenskar lyckades ta pallplaceringar under december men året avslutades olyckligt med en svår skada på Anna Holmlund, som har påverkat landslaget och hela skidvärlden kraftigt.

Sverige har endast två åkare på start i Watles. Dels beroende på skadeläget, men även på grund av tävlingar i Europacupen denna vecka i Val Thoréns, Frankrike, där hela 12 svenskar finns på plats.

Sandra Näslund, som verkligen visat att hon hör hemma i världstoppen de senaste säsongerna, är sugen på att stå högst upp på pallen i Watles och är i god form, trots mindre skador från senaste tävlingen i Innichen.

Viktor Andersson tog en tredjeplats i Val Thoréns i december och har sedan dess varit en given åkare bland topp-8 vilket ger honom en total sjätte plats i världscupen efter sex tävlingar.

Victor Öhling Norberg har valt att stå över tävlingen i Watles.

Michael Forslund står över tävlingar tillsvidare på grund av en knäskada som gjorde sig påmind efter decemberturnén och han har nu fullt fokus på rehabilitering för att åter vara i tävlingsform innan säsongen är över.

Victor Sticko satsar på Europacuptävlingarna i Val Thoréns och ser snabb ut på träning, vilket lovar gott.

Snön har lyst med sin frånvaro i Europa och därför är den planerade världscuptävlingen i Megéve, Frankrike, nästkommande helg inställd. Den ersätts istället av en extra tävling i Watles.

– Vi har varit med om några omtumlande veckor den senaste tiden, men vi har ett jobb att sköta och åkare som lever för idrotten, så det är viktigt att verksamheten fortlöper trots att skador uppkommer. Alla inblandade är medvetna om riskerna inom elitidrotten och tyvärr händer saker som är svåra att förhindra eller påverka. Jag känner att vi har en bra kommunikation internt och vi kommer att fortsätta stötta alla våra åkare på bästa möjliga sätt, både nu och i framtiden, säger sportchef Joar Båtelson.

Världscupen 13–15 januari, Watles
Fredag 13 januari

Kval 1: damer kl 10.30 och herrar kl. 11.20
Kval 2: damer kl. 13.15 och herrar kl. 14.05

Alla kval går att följa via livetiming här>>

Lördag 14 januari och söndag 15 januari
Finaler kl. 11.00 båda dagarna, sänds live på SVT.

Svenska åkare till start:
Sandra Näslund, Kramfors AK
Viktor Andersson, Vemdalens IF

Kommande tävlingar för världscuplaget:
31 jan, SM-veckan Bollnäs/Söderhamn (SWE)
3–5 feb, World Cup Feldberg (GER)
10–12 feb, World Cup Idre (SWE)
24–25 feb, World Cup Sunny Valley (RUS)
4–5 mar, World Cup, finaler, Blue Mountain (CAN)
18 mar, VM, Sierra Nevada (SPA)

Sport | Skidor
Örebronyheter 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in