Solenergi som är billigare än Kärnkraft

By on 3 januari, 2017

Priset på solpaneler har fallit med 80% sedan 2010 och solkraft kostar numera lika mycket som el producerad av gas eller kol i länder med mycket sol. I vissa fall är priset per kWh lika lågt som för kärnkraft.

Mest solkraft installeras i Kina som har gått om Tyskland i mängd installerad solkraft. Bara under första halvan 2016 installerades 12 GW solkraft i Kina. Detta kan kan jämföras med en kärnkraftsreaktor som har en effekt på ca 1 GW.

Även Indien installerar kraftigt i solkraft och har som mål att installera 100 GW solkraft innan 2022

Priset på solpaneler gör det lönsamt 
I länder runt ekvatorn med mycket sol är priset per kWh för el producerad från solpaneler i klass med priset för kol och gas, vilket skapar nya förutsättningar.

Framförallt är det priset på solpaneler som fallit med 80% sedan 2010, som förändrat situationen totalt, säger Anders Kaijser som är affärsområdeschef på Kundkraft.

Slutpriset per MWh för el producerad i större solparker i länder med mycket sol såsom Jordanien, Peru och Dubai ligger numera under 60$ per MWh, eller ca 55 öre per kWh.

Det är på samma prisnivå som produktionskostnaden för svensk kärnkraft vilket är helt enastående, säger Anders.

Många soldagar gör att man kan producera mycket el 
Antal soltimmar per år, styrkan på solen samt hur mycket partiklar det är i luften påverkar hur mycket el som kan produceras.

I exempelvis Jordanien byggdes nyligen en solkraftspark på ett område med mer än 330 soldagar per år, berättar Anders. Platsen ligger även högt vilket gör att det är lite partiklar i luften. Dessa faktorer gör att man kan producera el med ett konkurrenskraftigt pris per kilowatt-timme. 

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login