Solråd för barn

By on 30 juni, 2017

Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och blir lättare bränd i solen. Barn behöver skyddas med kläder och solkräm. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.

På 1177.se finns det tips och råd som är användbara under sommaren, allt från vanliga sommarplågor till tips när du reser. En viktig fråga är hur man skyddar barn från för mycket sol.

Vad kan man göra för att undvika solskador?

Undvik solen mitt på dagen
Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra att undvika att vara i solen. Om du och barnet är utomhus mitt på dagen, försök att vara på ett ställe med mycket träd som skyddar.

Välj rätt kläder
Solhatt eller keps ger bra skydd mot solen. Det bästa är att välja en långärmad t-shirt och byxor med långa ben. Tätt vävda tyger och kläder i mörka färger ger bäst skydd. Du kan enkelt kontrollera det genom att hålla upp plagget mot solljuset. Vid bad ger badshorts som går långt ner på låren, och T-shirt eller baddräkt ett bra skydd.

Använd mycket solkräm
Solskyddsmedel används som komplement till kläder. Smörj in oskyddade delar av kroppen med solkräm en stund innan barnet går ut, eller hela kroppen om barnet ska bada. Välj ett solskyddsmedel som är anpassat för barn. Bäst är det att välja vattenfast kräm med solskyddsfaktor 30 eller högre. Det är viktigt att smörja in solkrämen jämnt och tjockt. Glöm inte ansikte, panna, läppar, öron och bakom öronen, och på ovansidan av händerna och fötterna.

Gå gärna in på 1177 Vårdguidens webbsida och läs mer om hur man undviker solskador under sommaren, vad man ska tänka på när man reser till varmare länder eller vad man ska göra om man har bränt sig.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login