Svensk/Iranskt team korsar östra Irans öknar i upptäckaren Sven Hedins fotspår

By on 23 juli, 2013

Expedition finansierad av National Geographic Society dokumenterar förändringar i Iran de senaste 100 åren

Ett team bestående av fem svenskar och två iranier, ledda av journalisten och äventyraren Lars Larsson, har återvänt till Sverige efter att framgångsrikt följt upptäckaren Sven Hedins rutt från 1906 genom dagens Iran och besökt samma platser som Hedin fotograferade för över 100 år sedan. Expeditionen, som finansieras av National Geographic Society Global Exploration Fund, syftar till att dokumentera de förändringar som har skett i Iran under det senaste århundradet.

Med hjälp av Hedins historiska kartor och två terränggående bilar lyckades gruppen följa hans rutt från Teheran och 200 mil österut till gränsen mot Pakistan. Längs vägen korsade de Irans centrala saltöken Dasht-e Kavir och skidbesteg det 5 671 meter höga berget Damāvand, Asiens högsta vulkan och Mellanösterns högsta berg, som Hedin besteg 1891.

Huvudsyftet med expeditionen var att följa upp Hedins geografiska och etnografiska observationer från hans expedition genom Östra Persiens öknar 1906. Hedin har kallats för Sveriges motsvarighet till Marco Polo och är vår störste upptäcktsresande genom tiderna. Han ägnade sitt liv åt att kartlägga ”vita fläckar” på Centralasiens karta. Hans omfattande fotografiska arkiv med uppåt 10 000 glasplåtar förvaras vid Etnografiska museet i Stockholm och hans 107 år gamla foton från Iran har ett stort historiskt värde.

–Genom att söka upp hans historiska kamerapositioner och ta nya fotografier som exakt matchar de gamla, har vi visuellt kunnat dokumentera hur landskapet och samhället har förändrats genom ett århundrade, säger expeditionsledaren Lars Larsson.

Insatser för att bevara Hedins bilder genom digitalisering har påbörjats av Sven Hedins stiftelse vid Kungliga vetenskapsakademien och arbetet kommer att fortsätta i två år till.

– Lars Larsson och hans team har genomfört en fantastisk expedition och kommit tillbaka med mycket intressant och slående material, säger Joakim Mörnefält, vd på National Geographic Global Exploration Fund i Norra Europa, baserad i Stockholm. Resultatet från expeditionen kommer att publiceras i de nordiska utgåvorna av National Geographic magazine.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login