Tidig upptäckt av bröstcancer räddar liv

Av på 13 november, 2018
Tidig upptäckt av bröstcancer räddar liv – Bröstcancerförbundet släpper guide till självundersökning på fem språk!

En kartläggning från Bröstcancerförbundet visar att fyra av tio utrikesfödda kvinnor uteblir från sin mammografiundersökning. Det är dubbelt så många jämfört med svenskfödda kvinnor. För att nå ut till fler med information om vikten av tidig upptäckt genom självundersökning som komplement till mammografi lanserar Bröstcancerförbundet appen Klämdagen på arabiska, engelska, persiska, somaliska och turkiska.

Klämdagen är en tjänst som påminner kvinnor om att själva kontrollera sina bröst en gång i månaden. Den innehåller bilder och information som visar hur brösten undersöks i fyra olika steg. Genom självundersökning kan kvinnor mellan mammografitillfällena upptäcka förändringar i brösten. Tidig upptäckt av bröstcancer räddar liv.

– Alla kvinnor, oavsett var de kommer ifrån, behöver kontinuerligt undersöka sina bröst. Genom informationsinsatser på olika språk vill vi öka medvetenheten om brösthälsa bland utrikesfödda kvinnor. Tidig upptäckt av tumörer räddar liv, säger Marit Jenset, generalsekreterare på Bröstcancerförbundet.

Bröstcancerförbundets tjänst Klämdagen finns att ladda ner från Appstore. För mer information klicka här » eller se instruktionsfilmen här ».

Bröstcancer i siffror:

  • Varje timme får en kvinna beskedet bröstcancer
  • 7600 kvinnor i Sverige per år får diagnosen bröstcancer
  • 80 procent av de drabbade överlever sin cancer
  • Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor
  • Två av tre fall upptäcks vid screening (mammografi) 

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in