Tips från tandläkaren så håller du tänderna friska under julens sockerfest

Av på 13 december, 2018
Anna Wraxe, tandläkare.

Julen är en av årets största sockerfester och både julgodis och läsk är starkt bidragande till karies, tandläkare Anna Wraxe tipsar om hur man kan maxa allt det goda i jul samtidigt som tänderna kan hållas friska.

– Varje gång man äter, särskilt produkter som innehåller socker, matas bakterierna i munnen. De blir fler och börjar producera syra som bryter ned emaljen på tänderna. På sikt blir resultatet karies, alltså ett hål i tanden. Därför är det viktigt att jaga iväg bakterierna genom att regelbundet borsta tänderna och använda tandtråd, säger Anna Wraxe.

Julen är tillsammans med påsken och Halloween en av årets största godishelger, och många kanske oroar sig för att ett tandläkarbesök blir en ovälkommen julklapp. Men enligt Anna Wraxe behöver risken för karies inte vara särskilt mycket högre än vanligt eftersom hål i tänderna är en ganska lång process.

– Vid tillfällen när det vankas mycket sötsaker är det extra viktigt att skölja bort allt socker genom att varva med vatten. Det är också bättre för tänderna att äta godis vid få tillfällen, men kanske äta lite mer just då, säger Anna Wraxe.

Tips från tandläkaren i jul:

  • Varannan vatten. Varva sötsaker med några klunkar vatten.
  • Småät inte. Det är bättre att äta lite mer vid få tillfällen.
  • Rutiner. Borsta tänderna regelbundet och komplettera gärna med tandtråd och eventuelt också munskölj.
  • Rumstemperera knäcken. Undvik akutbesök hos tandläkaren genom att rumstemperera knäcken och kolorna. Då blir den mjukare och snällare mot tänderna.
  • Nötknäpparen. Använd alltid nötknäppare för att få av skalet på nötterna. Tänderna tuggar du med.
  • Om olyckan är framme. På de flesta apotek finns tillfällig fyllning som kan sättas i på egen hand. Den är kladdig som tuggummi och kan sitta i ett par dagar.
  • Vid akuta besvär – ring alltid sjukvårdsupplysningen eller 112.

Hälsa & Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in