Tonåringar som sover dåligt löper större risk

By on 13 april, 2023
Tor Arnisons doktorsavhandling är en del av Trestadsstudien, ett forskningsprojekt som har följt 3 000 ungdomar under fem år.
Foto: Linda Harradine

Tonåringar, som har svårt att sova, har en ökad risk att drabbas av långvariga problem med smärta, inte minst i rygg, axlar och nacke. Det visar ny forskning från Örebro universitet.

– Effekten av sömn på smärta verkar dessutom vara mer än tre gånger så stark hos tonårsflickor som för tonårspojkar, säger Tor Arnison, som skrivit en doktorsavhandling i psykologi.

– Nu måste du gå och lägga dig, annars kommer du att lida av förlamande kronisk smärta om fem år. Det låter som en folksaga, som ska skrämma barn till lydnad. Trollen är ersatta av smärta. Men faktum är att det ligger närmre sanningen än man kan tro, fortsätter han.
 
Tor Arnisons doktorsavhandling är en del av Trestadsstudien, ett forskningsprojekt som har följt 3 000 ungdomar under fem år. Ungdomar i Örebro, Karlskoga och Köping har fått fylla i enkäter varje år – vilket har gett forskarna möjlighet att följa utvecklingen av ungdomars psykiska hälsa över tid.

Sömn och smärta hand i hand 

Hans avhandling visar att sömnbesvär och smärta går hand i hand. Om sömnbesvären ökar då ökar även smärtan. Resultaten visar dessutom att sömnbesvär påverkar smärta betydligt mer än smärta påverkar sömnen – i alla fall långsiktigt.

– Ett samband mellan sömn och smärta kanske inte känns logiskt, framför allt inte att sömnbesvär påverkar smärta mer än vice versa. En förklaring är att sömnbesvär leder till att ungdomar blir mer nedstämda och grubblar mer, vilket i sin tur leder till att de känner mer smärta, säger Tor Arnison.

Både sömnbesvär och smärta ökar kraftigt under tonåren på grund av en mix av psykologiska, sociala och biologiska faktorer som är mer eller mindre unika för tonåren – och problemen som uppstår kan bli kroniska.

– Det händer mycket i övergången från att vara ett barn till att bli vuxen. Där finns puberteten med hormoner och starka känslor. Tonåringen ska hitta sig själv, sin identitet och väg i livet och lära sig hantera brustna relationer, säger Tor Arnison.

Många tonåringar får en kronisk sömnbrist 

Han beskriver en stressig period. Vännerna blir allt viktigare och familjen hålls på lite längre avstånd. Kroppens utveckling gör att dygnsrytmen förskjuts. Det krockar med att skolan startar tidigt och många tonåringar får en kronisk sömnbrist.

– Därför behöver vi både förebygga problem med sömn och smärta och erbjuda tidiga insatser för unga som drabbas. För hos vuxna, som haft problem länge, handlar behandlingen ofta om att lära sig leva med smärtan, men i tonåren kan vi förhoppningsvis förhindra att den överhuvudtaget uppstår, säger Tor Arnison.

Han rekommenderar tidiga insatser inriktade på sömn, eftersom sömnen påverkar smärta mer än tvärtom – och för att det finns effektiva behandlingar mot sömnbesvär. Även om det krävs mer forskning för att anpassa sömnbehandlingar till tonåringar.

– Ett område som behöver undersökas mer är dygnsrytm i sömnbehandling, eftersom den är förskjuten hos tonåringar och kan leda till sömnbrist i kombination med tidiga skoltider. Det vore givetvis bra om skolan kunde underlätta för ungdomar och starta skoldagen senare också.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet
Text och foto: Linda Harradine

You must be logged in to post a comment Login