Tufft för byggbranschen, betydligt ljusare för försvars- och gruvindustrin

By on 13 december, 2023
Arkivbild

För andra kvartalet i rad sjunker Sveriges BNP, och den svenska ekonomin befinner sig i recession. För Örebro län kan man konstatera att de branscher som har det tuffast är byggbranschen med sina underleverantörer, detaljhandeln med sällanköp och restaurangbranschen.

Region Örebro län gör med jämna mellanrum olika omvärldsspaningar. En av dessa spaningar handlar om läget i länet, där man bland annat fokuserar på konjunkturläget för företagen. I undersökningen kan man konstatera att det finns utmaningar och svårigheter men också en och annan ljusglimt. Den senaste undersökningen presenterades den 30 november 2023.

– För oss är det viktigt att regelbundet ta pulsen på det regionala näringslivet. Det gör det möjligt för oss att styra insatser och medel till områden där det finns aktuella behov, så att skattemedlen kan göra bäst nytta, säger regionråd  Charlotta Englund (C).

Nyinvesteringar och nyetableringar inom näringslivet minskar på grund av höga kostnader och den stora osäkerheten kring räntor. På kort sikt bedöms den tydligaste konsekvensen vara att varsel och uppsägningar kommer att öka. På längre sikt kan fler och fler delar av näringslivet i länet påverkas negativt.

Överlag är osäkerhet en stor utmaning för de flesta företag. Det märkas på en sjunkande investeringsvilja och att många har svårare att få in riskkapital sin verksamhet.

När det kommer till konkurser är det småföretag med 1-4 anställda som står för cirka hälften av alla konkurser. Den bransch med flest antal konkurser är detaljhandeln. Det finns inga företag med över 20 anställda som har gått i konkurs i år.

Stora delar av industrin går dock bra, särskilt försvarsindustrin och gruvindustrin. Och en positiv trend är att företag försöker få sina underleverantörer geografiskt närmare. Vilket innebär att det regionala näringslivet stärks. Detta är en trend som hållit i sig sedan pandemin.  

– Vi kan se att länet i grunden har ett starkt näringsliv och vi får en blandad bild av utmaningar och behov beroende på till exempel företagsstorlek och bransch. Vi har ett regionalt system av företagsfrämjande aktörer som kan hjälpa bolag med både rådgivning och finansiering utifrån varje bolags behov, säger Johan Södergren, utvecklingsledare Näringsliv vid Region Örebro län.

Kompetensbristen är fortsatt den största utmaningen både på kort och lång sikt. Men just nu är lönsanhetsutmaningen också en stor utmaning för de flesta företag. På längre sikt finns utmaningar kopplade till hållbarhetskrav och många småföretag upplever dessutom en tung regelbörda.

Vissa regionala företagsstöd går bra bland andra konsultinsatser för digitalisering och affärsutvecklingscheckar för internationalisering.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login