Tyskland vann EM-finalen mot Norge

By on 28 juli, 2013

Europas bästa damlandslag Tyskland försvarade sin EM-titel från Finland 2009. Det blev en 1-0 seger mot Norge efter att Anja Mittag gjort mål tidigt i den andra halvleken.

Finalen spelades på Friend Arena dit 41341 besökare hade begett sig. Hade Sverige spelat i finalen hade förmodligen arena varit utsåld idag, iaf om man tror ”experterna”.

Tysklands sjätte final
Finalen var den sjätte raka för fotbollsnationen Tyskland och man har i nu även vunnit 6 raka EM-guld. Norge var senaste i final 2005, då förlorade man med 3-1 mot tyskorna.

Men man partade ändå om att dagens tyska landslag inte håller samma standard som tidigare lag. Norge var inte spelmässigt underlägsna tyskorna.

Första halvlek
Men det var ändå tyskorna som inledde bäst, de hade en bra fart i spelet och skapade gång på gång press i norskornas straffområde. Men Norge var inte sämre och kunde även de sticka upp och sätta press på Tyskland.

Men det saknades ändå några riktigt klara målchanser. Ingen av lagen kom så pass bra till att bollen vara i närheten av att gå in. I den 28:e minuten fick dock Norge en straff, men bollen placerades i mitten av målet och tyska målvakten Nadine Angerer fick bollen på foten.

Norge fick även ett bra läge i den 32:e minuten när man satte en tunnel på en tysk back. Men Det tyska försvaret hann precis bryta och Norge fick aldrig ut något av chansen och den första halvleken skulle sluta 0-0

Andra halvlek
Norge satte en hög press i början av andra halvlek, men det var Tyskland som gjorde målet. På en kontring sticker Simone Laudehr och slog en perfekt passning förbi tre norskor och Anja Mittag kan enkelt sätta 1-0. Efter målet får även Tyskland flera bra chanser att öka på ledningen.

Men i den 59:e minuten får norskorna en ny straff, den är bättre slagen än den första men återigen lyckas Angerer rädda med högra handen. I den 71:e minuten lyckas Elise Thorsnes chippa bollen över Angerer men den går till slut utanför.

Straffmissarna avgjorde matchen
Tyskland vann skotten men det var Norge som skapade de bästa chanserna att gör mål. Slutsatsen är dock den samma som efter Sveriges öppningsmatch mot Danmark. Får man två straffar i samma match måste man sätta dem båda.

Norge förlorade idag på grund av att de la två dåliga straffar och Tyskland kunde för den sjätte raka gången titulera sig som ”bäst i Europa”. I och med det så var Dam-EM över för den här gången.