Utbildningsministern på Sveriges största elevträff

Av på 30 april, 2019

När 400 elever från hela Sverige samlas den 3:e till 5:e maj i Örebro ligger fokus på en starkare, mer sammansvetsad elevrörelse. Politikertal varvas med nyttiga föreläsningar och roliga mingel.

Den 3:e till 5:e maj 2019 anordnar Sveriges Elevkårer sitt årliga evenemang Upptakt i Örebro, med 400 deltagare från över 100 gymnasieskolor från hela landet. På plats i år finns utbildningsminister Anna Ekström (S), partiledare Jonas Sjöstedt (V) och Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna. Därutöver gästas helgen av bland andra Fatemeh Khavari från nätverket Ung i Sverige och representanter för Skolval som kommer att prata om EU-valet.

– Det är tydligt att gymnasieelever i allt större utsträckning engagerar sig i elevkårer för att förbättra arbetsmiljön och sammanhållningen på sina skolor. Dagens unga tror på demokratisk organisering som ett medel för förändring. Vi finns här för att stötta och uppmuntra deras engagemang, säger Ebba Kock, ordförande i Sveriges Elevkårer. 

Upptakt är en nationell konferens som har arrangerats sedan början av 2000-talet och är nu bredvid Sveriges Elevkårers årsmöte och kongress den viktigaste mötesplatsen för elevkårer under året. Under en helg samlas elevkårer från hela Sverige och tar del av föreläsningar, seminarier och workshops. 

– De här träffarna är en viktig del i en stark elevrörelse. Elevkårerna får möjlighet att utvecklas och lära sig nya saker, men framför allt har de möjlighet att lära känna varandra, knyta band och skapa minnen för livet, säger Ebba Kock.   

Föreläsare i urval

  • Anna Ekström (S)
  • Jonas Sjöstedt (V)
  • Kristina Axén Olin (M)
  • Maktsalongen
  • Oatly
  • Influence
  • Catchergames
  • Skolval 2019

Om elevkårer
En elevkår är en demokratisk organisation – av elever, för elever – som verkar för en mer givande skoltid för sina medlemmar. Elevkårer är självständiga från skolan och är ideella föreningar med styrelse, stadgar, organisationsnummer och årsmöten.

Tid och plats
Upptakt äger rum 3-5:e maj på Örebro Universitet (Novahuset), Fakultetsgatan 1 i Örebro. Från fredag kl. 14.00 till söndag kl. 13.00. 

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in