Vägunderhåll en miljonaffär för Svevia

Av på 31 augusti, 2018
Svevia är Sveriges största driftentreprenör. Foto: Patrick Trägårdh

Den 1 september startar många kontrakt för vintervägunderhållet av Sveriges vägar och gator, en affär som är värd miljoner.

Kontrakten för de statliga vägarna ansvarar Trafikverket för medan det är kommunerna som ansvarar för det kommunala gatunätet.

I tre av Trafikverkets driftområden går Svevia in som nya entreprenörer. Det är i driftområdena Eksjö, Tierp och Söderköping. Nya kontrakt där Svevia fortsätter som entreprenör är Arjeplog, Krokom, Örnsköldsvik, Enköping, Hallsberg, Järna.

Vi räknade hem nio av de 24 driftområden som Trafikverket upphandlade det här året, säger Olle Öberg, Svevia.

– Svevia är Sveriges största driftentreprenör, utöver Trafikverkets kontrakt räknar vi varje år även på ett stort antal underhållskontrakt för kommuner och privata näringsidkare. Vi sköter drift och underhåll på ungefär hälften av Trafikverkets driftområden och har även förtroendet i flera kommuner, för oss är driftaffären är värd miljoner.

Uppdraget för drift och underhåll av vägar omfattar oftast löpande underhåll av vägar och gator året om vilket vintertid framförallt betyder snöröjning och halkbekämpning.

– Branschen för vägunderhåll är inne i en spännande utveckling just nu, modern teknik skapar helt nya möjligheter. Vi driver själva pilotprojekt för automatiserade lösningar för halkbekämpning med artificiell intelligens, det här är en utveckling som kommer att förändra förutsättningarna för framtidens vägunderhåll.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in