Vanligt att tonåringar dricker alkohol på föräldrafria fester

Av på 24 oktober, 2018

I en undersökning* som IQ genomfört bland 512 ungdomar mellan 14 och 17 år, har 9 av 10 (92 procent) svarat att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester. Samma fråga har ställts till föräldrar i en parallell undersökning*.

I samband med höstlovet och halloween ökar risken för att ungdomar kommer i kontakt med, och dricker, alkohol. Undersökningen visar att ungdomar själva tror att det är mycket vanligt med alkohol på föräldrafria hemmafester medan endast 39 procent av föräldrarna uppger att de är oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester.

Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester. I undersökningen har majoriteten av ungdomarna svarat att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända och att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar när barnen varit ute under kvällen. Att vara tydlig som förälder när det kommer till alkohol är något många ungdomar uppskattar och ett sätt att visa att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Ytterligare resultat från undersökningen bland ungdomar

  • 96 procent svarar att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända.
  • 9 av 10 (90 procent) uppger att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring hur de ser på alkohol.

Alkohol är en källa till oro för de flesta tonårsföräldrar, även om undersökningen visar att föräldrar kanske inte alltid vet att det dricks alkohol på föräldrafria fester. Är du osäker på vad du som förälder kan göra är ett tips att prata med andra föräldrar för att diskutera och utbyta erfarenheter. Eventuellt kan ni också sätta upp gemensamma regler för era tonåringar, säger Karin Hagman.

Varje år skickar IQ hem boken Tonårsparlören till alla vårdnadshavare i Sverige vars barn fyller 14 år. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar och innehåller bland annat kapitel som ”Hur pratar man om alkohol?”, ”Bjuda hemma?”, ”Köpa ut?”, ”Sociala medier” och ”Föräldrafritt”. Årets version av Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet på engelska och som ljudbok.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

*Undersökningarna genomfördes av Norstat bland 512 tonåringar mellan 14-17 år och 3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år mellan 22 mars-15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in