Var femte stulen cykel är eldriven

By on 28 april, 2022

Allt fler elcyklar stjäls och säljs sedan på nätet. Elcyklarna utgör nu över 20 procent av alla cykelstölder i Sverige. Värst utsatt är Hallands län. “Var noga med kvitton och dokumentation”, uppmanar Ifs expert.

De senaste årens ökande elcykelförsäljning börjar synas i stöldstatistiken. Elcyklarnas andel av de anmälda cykelstölderna har gått stadigt uppåt det senaste året. Enligt de senaste siffrorna, som sträcker sig till och med mars, är mer än var femte stulen cykel en elcykel.

– Elcyklar är dyra och har ett bra andrahandsvärde. Som köpare ska man alltid vara uppmärksam och efterfråga kvitton och dokumentation, annars riskerar man själv att bidra till den svarta andrahandsmarknaden, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If. 

Förra året anmäldes nära 65 000 cykelstölder i landet, varav drygt 12 000 var elcyklar (20 procent). Hallands län var det län där flest elcykelstölder rapporterades sett till folkmängd. Där anmäldes 719 elcyklar stulna, nästan var tredje cykelstöld. 

Nu börjar högsäsongen

Med våren kommer också cykelstölderna. Antalet anmälda tillgrepp tar fart i april och peakar under sommarmånaderna. 

Det finns några sätt att göra det lite svårare för tjuven, som att parkera den där många är i rörelse och satsa på ett bra och godkänt lås. 

– Ett nytt batteri till en elcykel kan kosta 3 000 kronor, så lämna aldrig det på cykeln. Gör din elcykel lätt att identifiera. Chansen är ganska stor att den dyker upp på en begagnatsajt. En lättidentifierad cykel är inte heller lika stöldbegärlig, säger Ann Hassel Tano, på If.

Sverige
Örebronyheter

Källa: If

You must be logged in to post a comment Login