Vargjakten avlyst i jaktområde Ölen

By on 14 januari, 2023

Licensjakten i jaktområdet Ölen är nu avlyst eftersom Länsstyrelsen bedömer att de vargar som varit stationära i området har fällts, för att skydda genetiskt viktiga vargar i närliggande revir avlyses jakten.

Jaktområdet Ölen sträcker sig mellan kommunerna Karlskoga, Degerfors och Lekeberg.

Det är tre vargar som har fällts under licensjakten i jaktområdet. Länsstyrelsen har under pågående inventering kunnat kvalitetssäkra att tre stationära vargar funnits i det beslutade jaktområdet. Efter att de tre vargarna fällts saknas nya spår i jaktområdet, vilket tydet att det är just dessa vargar som fällts.

Eftersom reviret Vargavidderna ligger i närheten av jaktområdet finns en risk att vargar därifrån vandrar in i området. I reviret Vargavidderna finns genetiskt viktiga vargar. Länsstyrelsen avlyser därför jakten.

­– Vi behöver få in mer information om status i området och prioriterar inventeringsarbetet till det aktuella området nu. Läget är ovisst på grund av bristande möjligheter att spåra. Skulle det visa sig att vargar från det utpekade jaktreviret uppehåller sig i området och det kan bekräftas genom DNA finns möjlighet att jakten kan återupptas, säger Lena Jörgensen, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Den 22 september 2022 beslutade Länsstyrelsen om licensjakt efter varg i reviret Ölen i sydvästra delen av länet. Beslutet omfattade jakt efter 6 vargar. Som grund till beslutet låg kunskap om vargreviren inhämtad under föregående års (2021/2022) inventering. Enligt den inventering som genomfördes då fanns det en familjegrupp i området.

Örebro län
Örebronyheter

Källa Länsstyrelsen Örebro län

You must be logged in to post a comment Login