Varning för bedragare

By on 9 juni, 2018
VD Cecilia Jeffner på Bergslagens Sparbank.

Ett antal av Bergslagens Sparbanks kunder har under den senaste tiden blivit utsatta för bedrägerier. Bedragarna har ringt upp och påstår att de ringer från bankens säkerhetsavdelning eller från Polisen.

– Om du får du den här typen av samtal, lägg genast på, uppmanar VD Cecilia Jeffner på Bergslagens Sparbank.

Telefonnumret som bedragarna har ringt ifrån har sett ut att komma från banken eller från polisen och man har utgett sig för att vilja hjälpa kunden att stoppa ett pågående bedrägeri. Bedragaren påstår ofta att det är bråttom och vill att kunden ska använda sitt BankID, säkerhetsdosa eller koder för att logga in på Internetbanken. Det ger bedragaren tillgång till Internetbanken i samma ögonblick.

– Man kan konstatera att de som utsatt våra kunder för detta har agerat på ett sätt som varit så förtroendeingivande att man lyckats lura kunder att lämna ifrån sig sina koder eller genomföra inloggningar åt bedragarna, säger Cecilia. Vi ringer aldrig upp våra kunder och ber om den sortens uppgifter. Det är inte ett arbetssätt som banker använder sig av.

Bedragna kunder är med rätta förkrossade när de först kommer i kontakt med oss efter att ha blivit utsatta för detta. Det kan handla om stora belopp som bedragarana lyckats tillförskansa sig, säger Cecilia och fortsätter, det är viktigt att påpeka att det inte är något i den tekniska säkerheten som brister utan att kunder luras att lämna ut sina koder och på så sätt får bedragarna tillgång till kundens konton.

Så skyddar du dig

  • Lämna aldrig ut dina personliga koder eller kontouppgifter
  • Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig
  • Om du blir misstänksam, lägg på luren och slå själv in numret till bankens kundtjänst 0581-88 000 för att kontrollringa.

Länet | Bergslagens Sparbank
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login