Utredning om social bostadspolitik tillsätts: ”Ett steg på rätt väg”

Av på 9 maj, 2020

Regeringen meddelade under fredagen att den tillsätter en utredning för en mer socialt hållbar bostadspolitik. Det är ett initiativ som HSB länge har efterlyst och nu välkomnar.

– Regeringens besked är ytterst välkommet. Sverige har inte haft en social bostadspolitik värd namnet på årtionden – något som har fått förödande konsekvenser för de grupper som står längst från bostadsmarknaden. Vi har på senare tid sett hur en ny typ av hemlöshet har brett ut sig och familjer utan sociala problem, som tidigare hittade någonstans att bo, plötsligt står utan tak över huvudet, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Utredningen ska fokusera på två delar: uppgiftsfördelningen mellan stat och kommun och de bostadspolitiska verktyg som kommunerna har för att hjälpa hushåll in på bostadsmarknaden. I uppdraget ingår också att kartlägga bankernas villkor för förstagångsköpare.

– Det här är absolut ett steg på rätt väg. HSB har länge påtalat hur det blivit allt svårare för unga vuxna att köpa en egen bostad – en hel generation är på väg att stängas ute från bostadsmarknaden. De unga har inte råd med fler förlorade år i bostadspolitiken, säger Anders Lago.

Karolina Skog, tidigare miljöminister, har utsetts till särskild utredare. Utredningen ska redovisas senast den 8 november 2021.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Källa: HSB

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in